Zaskakujące, soczyste mielone z majonezem zamiast jajka
Przyrządzacie mielone, lecz za każdym razem wychodzą wam zbite i rozpadają się? Zamiast jajek użyjcie majonezu. Jego dodatek sprawi, że mielone będę delikatne i tak soczyste, jak nigdy wcześniej. Zdziwicie się, jak wiele zmieni użycie go zamiast jaja.
Zdradzaliśmy wam już pyszne receptury na mielone z musztardą i śmietaną czy kotlety przyrządzane z dodatkiem marchewki i karmelizowanej cebuli. Tym razem wracamy z prostym sposobem na delikatne mielone z dodatkiem jajecznego majonezu, które zachwycą smakiem i konsystencją. Skusicie się?
Przepis na soczyste mielone z majonezem zamiast jaja
Składniki:
500 g mielonej wieprzowiny
1 łyżka majonezu
1 spora cebula
1 średni ziemniak
3 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej + do panierowania
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy. Surowego ziemniaka pozbawiamy skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa dodajemy do mięsa mielonego, a następnie do miski przeciskamy ząbki czosnku.
Wsypujemy przyprawy i bułkę tartą. Całość łączymy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wyrabiamy masę, a następnie formujemy z niej kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
Na patelni dobrze rozgrzewamy porcje oleju i smażymy mięso na rumiano z obu stron. Następnie zmniejszamy moc palnika i przykrywamy patelnię pokrywką. Zostawiamy je na kilka minut.
Patent ten sprawi, że ziemniaki i cebula nie będą surowe, a kotlety nabiorą jeszcze trochę wilgoci. Gotowe mielone podajemy z ulubionymi dodatkami np. surówką z selera i ziemniakami z wody.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem
Źródło: przyslijprzepis