Smakosze.pl

canva/Shaiith

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Zupa pomidorowa — klasyka polskiej kuchni. Kochamy jej wyrazisty smak, cenimy też fakt, że możemy szybko przygotować ją z rosołu z poprzedniego dnia. Dziś proponujemy wam zupę pomidorową z dodatkiem soku z ogórków kiszonych. Zadowoli z pewnością wielbicieli kwaśnych, zdecydowanych smaków. Jest naprawdę niepowtarzalna.

Czy jedliście już zupę pomidorowo-ogórkową? Tak, to nie pomyłka. Połączenie pomidorów i kiszonych ogórków jest naprawdę udane i smaczne. Spróbujcie koniecznie doprawić klasyczną pomidorówkę sokiem z kiszonych ogórków, a poczujecie różnicę. Zupa zyska głęboki, wyrazisty smak.

Zupę pomidorową można przygotować w wersji kremowej, ze świeżych pomidorów. Najlepiej podać ją z grzankami lub ptysiowym groszkiem. Można też ugotować dość rzadką zupę z dodatkiem przecieru czy koncentratu pomidorowego. Taka najlepiej smakuje podana z makaronem lub ryżem.

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Składniki:

  • 2 l rosołu

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżka masła

  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 5 łyżek soku z kiszonych ogórków

  • 100 ml śmietanki 30 proc.

  • majeranek

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie zupy pomidorowej

W garnku zagotuj rosół z zielem angielskim. Na patelni rozpuść masło, przesmaż koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej trochę rosołu, rozprowadź, wlej do garnka.

Do garnka dodaj też przecier pomidorowy, trochę soli, pieprzu i cukru. Gotuj kilka minut na średnim ogniu. Do zupy dodaj sok z kiszonych ogórków, zagotuj.

Zupę zabiel śmietanką. Dopraw do smaku. Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Posyp posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub bazylią.

Na naszej stronie znajdziesz też więcej przepisów na niezwykłą pomidorówkę. Sprawdź, jak przygotować pomidorową z mlekiem kokosowym , a także jak zrobić zupę pomidorową z dodatkiem jabłka.

kiszone ogórki
kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/FactoryTh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]