Smakosze.pl
zupa pomidorowa

canva/Shaiith

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

18 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zupa pomidorowa — klasyka polskiej kuchni. Kochamy jej wyrazisty smak, cenimy też fakt, że możemy szybko przygotować ją z rosołu z poprzedniego dnia. Dziś proponujemy wam zupę pomidorową z dodatkiem soku z ogórków kiszonych. Zadowoli z pewnością wielbicieli kwaśnych, zdecydowanych smaków. Jest naprawdę niepowtarzalna.

Czy jedliście już zupę pomidorowo-ogórkową? Tak, to nie pomyłka. Połączenie pomidorów i kiszonych ogórków jest naprawdę udane i smaczne. Spróbujcie koniecznie doprawić klasyczną pomidorówkę sokiem z kiszonych ogórków, a poczujecie różnicę. Zupa zyska głęboki, wyrazisty smak.

Kiedy najlepiej wypić kawę?

O jakich porach pijać kawę?

CZYTAJ DALEJ

Zupę pomidorową można przygotować w wersji kremowej, ze świeżych pomidorów. Najlepiej podać ją z grzankami lub ptysiowym groszkiem. Można też ugotować dość rzadką zupę z dodatkiem przecieru czy koncentratu pomidorowego. Taka najlepiej smakuje podana z makaronem lub ryżem.

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Składniki:

  • 2 l rosołu

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżka masła

  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 5 łyżek soku z kiszonych ogórków

  • 100 ml śmietanki 30 proc.

  • majeranek

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie zupy pomidorowej

W garnku zagotuj rosół z zielem angielskim. Na patelni rozpuść masło, przesmaż koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej trochę rosołu, rozprowadź, wlej do garnka.

Do garnka dodaj też przecier pomidorowy, trochę soli, pieprzu i cukru. Gotuj kilka minut na średnim ogniu. Do zupy dodaj sok z kiszonych ogórków, zagotuj.

Zupę zabiel śmietanką. Dopraw do smaku. Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Posyp posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub bazylią.

Na naszej stronie znajdziesz też więcej przepisów na niezwykłą pomidorówkę. Sprawdź, jak przygotować pomidorową z mlekiem kokosowym, a także jak zrobić zupę pomidorową z dodatkiem jabłka.

kiszone ogórki

kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/FactoryTh

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >
pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Przepisy

Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis

Czytaj więcej >