Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych
Zupa pomidorowa — klasyka polskiej kuchni. Kochamy jej wyrazisty smak, cenimy też fakt, że możemy szybko przygotować ją z rosołu z poprzedniego dnia. Dziś proponujemy wam zupę pomidorową z dodatkiem soku z ogórków kiszonych. Zadowoli z pewnością wielbicieli kwaśnych, zdecydowanych smaków. Jest naprawdę niepowtarzalna.
Czy jedliście już zupę pomidorowo-ogórkową? Tak, to nie pomyłka. Połączenie pomidorów i kiszonych ogórków jest naprawdę udane i smaczne. Spróbujcie koniecznie doprawić klasyczną pomidorówkę sokiem z kiszonych ogórków, a poczujecie różnicę. Zupa zyska głęboki, wyrazisty smak.
Zupę pomidorową można przygotować w wersji kremowej, ze świeżych pomidorów. Najlepiej podać ją z grzankami lub ptysiowym groszkiem. Można też ugotować dość rzadką zupę z dodatkiem przecieru czy koncentratu pomidorowego. Taka najlepiej smakuje podana z makaronem lub ryżem.
Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych
Składniki:
2 l rosołu
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka masła
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego
5 łyżek soku z kiszonych ogórków
100 ml śmietanki 30 proc.
majeranek
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie zupy pomidorowej
W garnku zagotuj rosół z zielem angielskim. Na patelni rozpuść masło, przesmaż koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej trochę rosołu, rozprowadź, wlej do garnka.
Do garnka dodaj też przecier pomidorowy, trochę soli, pieprzu i cukru. Gotuj kilka minut na średnim ogniu. Do zupy dodaj sok z kiszonych ogórków, zagotuj.
Zupę zabiel śmietanką. Dopraw do smaku. Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Posyp posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub bazylią.
Na naszej stronie znajdziesz też więcej przepisów na niezwykłą pomidorówkę. Sprawdź, jak przygotować pomidorową z mlekiem kokosowym, a także jak zrobić zupę pomidorową z dodatkiem jabłka.
Źródło zdjęcia: canva/FactoryTh
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker