Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zniewalająco pyszne i dziecinnie łatwe bułki z ziemniakami

Zniewalająco pyszne i dziecinnie łatwe bułki z ziemniakami

Pyszne bułki drożdżowe z ziemniakami
canva/iko636

Czy jest coś pyszniejszego niż chrupiące z wierzchu i delikatne w środku bułeczki? Przygotujcie je w domu, wykorzystując ugotowane ziemniaki, a wasze kanapki będą tak smaczne, jak nigdy wcześniej. Przepis jest naprawdę prosty.

Jakiś czas temu pisaliśmy, jaki tłuszcz najlepiej jest stosować do smarowania pieczywa i zdradzaliśmy patenty na skuteczne zamrożenie chleba. Wracamy z recepturą na bułeczki ziemniaczane. Chrupiąca skorupka i doskonałe, mięsiste wnętrze oczarują was od pierwszego kęsa.

Przepis na pyszne bułeczki z dodatkiem ziemniaków

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej

  • 55 g masła

  • 175 g ugotowanych ziemniaków

  • 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g)

  • 125 ml letniego mleka

  • 150 ml letniej wody

  • 1 jajo

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. W dużej misce mieszamy mąkę pszenną z suchymi drożdżami. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski wraz z pozostałymi składnikami.

Wyrabiamy ciasto. Robimy to odpowiednio długo — aż będzie elastyczne i miękkie. Przykrywamy je folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. W tym czasie powinno podwoić objętość.

Na oprószonym mąka blacie wyrabiamy placek i ogrzewamy go do temperatury pokojowej. Dzielimy go na 20 równych części i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w sporych odstępach.

Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Bułki pieczemy przez kwadrans. Studzimy je na kratce.

Bułeczki będą idealne do kanapek lub burgerów
Bułeczki będą idealne do kanapek lub burgerów

Źródło zdjęcia: canva/Joshua Resnick

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki

Zapraszamy na nasz Instagram