Zniewalająco pyszne i dziecinnie łatwe bułki z ziemniakami
Czy jest coś pyszniejszego niż chrupiące z wierzchu i delikatne w środku bułeczki? Przygotujcie je w domu, wykorzystując ugotowane ziemniaki, a wasze kanapki będą tak smaczne, jak nigdy wcześniej. Przepis jest naprawdę prosty.
Jakiś czas temu pisaliśmy, jaki tłuszcz najlepiej jest stosować do smarowania pieczywa i zdradzaliśmy patenty na skuteczne zamrożenie chleba. Wracamy z recepturą na bułeczki ziemniaczane. Chrupiąca skorupka i doskonałe, mięsiste wnętrze oczarują was od pierwszego kęsa.
Przepis na pyszne bułeczki z dodatkiem ziemniaków
Składniki:
550 g mąki pszennej chlebowej
55 g masła
175 g ugotowanych ziemniaków
3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g)
125 ml letniego mleka
150 ml letniej wody
1 jajo
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. W dużej misce mieszamy mąkę pszenną z suchymi drożdżami. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski wraz z pozostałymi składnikami.
Wyrabiamy ciasto. Robimy to odpowiednio długo — aż będzie elastyczne i miękkie. Przykrywamy je folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. W tym czasie powinno podwoić objętość.
Na oprószonym mąka blacie wyrabiamy placek i ogrzewamy go do temperatury pokojowej. Dzielimy go na 20 równych części i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w sporych odstępach.
Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Bułki pieczemy przez kwadrans. Studzimy je na kratce.
Źródło zdjęcia: canva/Joshua Resnick
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem
Źródło: mojewypieki