Smakosze.pl Porady Jak wybrać i przechowywać ziemniaki na zimę? Koniecznie zwróć uwagę na 1 detal
canva/ Kevin George

Jak wybrać i przechowywać ziemniaki na zimę? Koniecznie zwróć uwagę na 1 detal

12 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Późnym latem i jesienią zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę, często kupujemy również ziemniaki w większych ilościach. Dobre, zdrowe ziemniaki zachowają świeżość i smak pod warunkiem, że będą przechowywane w odpowiedni sposób. Jak wybrać i przechowywać ziemniaki na zimę? Na pewno nie kupuj bulw zapakowanych w folię. Tak przechowywane ziemniaki szybko się popsują.

Wiele osób kupuje jesienią większe ilości ziemniaków na zimę. Ziemniaki muszą być jednak przechowywane w odpowiedniej temperaturze z dostępem do świeżego powietrza i w pomieszczeniu, w którym nie jest wilgotno, w przeciwnym razie szybko się zepsują. Jak przechowywać ziemniaki na zimę?

Jeśli chcesz kupić kilka worków ziemniaków, upewnij się, że warzywa nie są przenawożone. Ziemniaki muszą wyglądać zdrowo, jeśli więc zauważysz zielonkawą skórkę lub dziury, uszkodzenia, ciemniejsze plamy, takich warzyw nie kupuj, ponieważ bardzo szybko się zepsują.

Ziemniaki są bardzo popularnym dodatkiem do obiadu, z którego przygotujemy również wiele pysznych potraw. Na zimę najlepiej kupić uniwersalną odmianę, czyli typ B. Ziemniaki te nie są ani zbyt wodniste, ani zbyt mączne, a w odpowiednich warunkach będą świeże i smaczne aż do następnych wykopków.

Jak wybrać ziemniaki na zimę? Na co zwracać uwagę podczas kupowania ziemniaków?

Nigdy nie kupuj ziemniaków zapakowanych w foliowe worki. Tak przechowywane warzywa nie mają dostępu do powietrza, przez co szybciej zaczynają się psuć i gnić. Zwróć uwagę również na strukturę ziemniaków.

Skóra powinna być jasna i gładka, bez widocznych uszkodzeń. Ziemniaki, które mają szorstką i ciemną skórę są warzywami mocno nawożonymi. Ziemniaki, które mają zielonkawy odcień skóry, nie nadają się do jedzenia, możemy się nimi poważnie zatruć.

Jak przechowywać ziemniaki na zimę?

Jeśli zdecydujesz się na zakup większej ilości ziemniaków na zimę, upewnij się, że masz odpowiednie pomieszczenie, w którym jest chłodno, ciemno i nie ma wilgoci.

Do przechowywania ziemniaków najlepiej sprawdzi się piwnica, w której temperatura waha się między 5 a 7 stopniami C. Ziemniaki możesz dodatkowo przykryć cienką warstwą ziemi lub płóciennym workiem, który umożliwi dostęp powietrza, ale będzie chronił przed niższą temperaturą i wilgocią.

Do skrzyni z ziemniakami dodaj zebrane jesienią kasztany. To stary i sprawdzony sposób na przechowywanie ziemniaków. Dzięki kasztanom warzywa zachowają świeżość na dłużej i później zaczną kiełkować.

Jak wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach? Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Jesienią przygotuj również suszone grzyby, będą doskonałym dodatkiem do zup, sosów i bigosu- tu dowiesz się, jak suszyć grzyby w piekarniku.

Ziemniaki
canva/dapurmelodi z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy