Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach? Przenigdy jej nie wylewaj
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 09.09.2022 22:11

Jak wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach? Przenigdy jej nie wylewaj

Jak przechowywać ogórki kiszone, by długo pozostały smaczne i jędrne?
Canva / Tatiana Morozova

Słoik wody po kiszonych ogórkach to oczywista pozostałość po spałaszowaniu całej jego zawartości. Czy wiesz, że taką wodę możesz z powodzeniem wykorzystać w swojej kuchni, np. do zamarynowania mięsa czy doprawienia zupy? Pamiętaj, nigdy nie wylewaj wody po kiszonych ogórkach, która poza walorami smakowymi ma również właściwości zdrowotne.

Woda po kiszonych ogórkach to bomba witaminowa. Dzięki zawartości witamin z grupy B, może wpłynąć korzystnie na wygląd włosów i paznokci. Ma również działanie uspokajające, przeciwbólowe i przeciwzapalne, poprawia trawienie a także świetnie nawadnia organizm. Woda po kiszonych ogórkach jest więc nie tylko bezpieczna do spożycia, ale wręcz zalecana.

Woda po kiszonych ogórkach czyli zaskoczenie w kuchni

Poza oczywistymi właściwościami zdrowotnymi, woda po kiszonych ogórkach ma również niezastąpione zastosowanie kulinarne. Możesz na przykład wykorzystać ją jako składnik marynaty do mięsa. Kwas zawarty w wodzie po kiszonych ogórkach rozbije włókna mięsa, dzięki czemu będzie kruche i rozpływające się w ustach.

Wystarczy, że pokroisz ulubioną część mięsa w grube plastry, a następnie zalejesz je wodą po kiszonych ogórkach. Dodaj ulubione przyprawy i odstaw całość do lodówki na 24 godziny. Do marynaty nie musisz dodawać dodatkowej soli, woda po kiszonych ogórkach ma jej wystarczająco dużo.

Potem mięso wystarczy upiec pod przykryciem do miękkości. Będzie wyśmienicie smakowało z Twoimi ulubionymi dodatkami. Po wypróbowaniu tego prostego sposobu już nigdy nie wylejesz wody po kiszonych ogórkach.

Do czego jeszcze można zastosować wodę po kiszonych ogórkach

Woda po kiszonych ogórkach do również doskonałe uzupełnienie do kwaśnych zup. Intuicyjne jest jej zastosowanie podczas gotowania zupy ogórkowej. Woda po kiszonych ogórkach dodatkowo podkręci jej smak i sprawi, że będzie niezwykle intensywny.

Wodę po kiszonych ogórkach z powodzeniem możesz dodać także do żurku. To mniej oczywiste połączenie, jednak naprawdę warte wypróbowania. Taki żurek, czy barszcz biały, zyska dzięki dodatkowi wody po kiszonych ogórkach intrygujący i niebanalny aromat.

Woda po kiszonych ogórkach sprawdzi się też przy przyrządzaniu kaszy gryczanej. Wystarczy, że do gotowania kaszy użyjesz wody po kiszonych ogórkach wymieszanej ze zwykłą wodą w proporcjach 2:1. Dla zwiększenia aromatu możesz do gotowania dołożyć również posiekany ząbek czosnku. Najlepsza woda po kiszonych ogórkach to ta z domowego kiszenia. Czy znasz już nasz patent na ogórki kiszone z miodem?

Canva / JackF
Canva / JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Zupa Danie Obiad