Jak wybrać najlepsze śledzie? Kilka szczegółów jest kluczowych
Odpowiedź na pytanie, jak wybrać najlepsze śledzie nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od tego, jaką potrawę chcemy z nich przygotować i jaki smak ryby najbardziej nam odpowiada. W podjęciu decyzji nie pomaga wcale różnorodność rodzajów tej ryby. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy krótki poradnik w tej kwestii. Najważniejszy jest kolor ryby.
Półki sklepowe uginają się pod bogactwem śledzi, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Ważny jest nie tylko wybór odpowiedniego rodzaju, ale również umiejętność oceny świeżości i jakości ryby. Jak wybrać najlepsze śledzie? Poniżej przedstawiamy więcej szczegółów na ten temat.
Jak wybrać najlepsze śledzie i jakie są ich rodzaje?
Zatrzęsienie śledzi może niejednego przyprawić o zawrót głowy . Niektóre określenia tych ryb dobrze znamy, inne zaś możemy spotkać po raz pierwszy. Jak wybrać najlepsze śledzie i co kryje się pod ich poszczególnymi nazwami ?
Najbardziej chyba popularnymi śledziami są matiasy . To młode osobniki o delikatnym i tłustym mięsie, zakonserwowane w łagodnej solance . Podobne do matiasów są uliki . Odróżnia je konserwacja w solance o wyższym stężeniu .
Bismarck swoją nazwę zawdzięcza niemieckiemu kanclerzowi, który był szczególnym miłośnikiem tych ryb. Charakteryzuje się podwójnym filetem (tzw. motylem) trzymanym w zalewie z oleju, octu, cebuli, gorczycy i liści laurowych . Nieco lepiej kojarzyć możemy rolmopsa , czyli zawinięte filety z pozostawioną płetwą grzbietową . Marynowane są w occie i soli, z dodatkiem cebulki lub ogórków konserwowych .
Ze śledzi wędzonych rozróżniamy dwa rodzaje- piklingi i kipery . Te pierwsze wędzi się na gorąco i w całości, d rugie zaś na zimno, bez głowy i wnętrzności . Czasami można spotkać się ze śledziami typu smokie - to nic innego jak wędzony matias .
Jak wybrać najlepsze śledzie i jak ocenić ich świeżość?
Mieszkańcy nadmorskich miejscowości mają możliwość zakupu śledzi świeżych . Taka ryba powinna mieć intensywnie czerwone skrzela, oraz przyjemny zapach . Rybie mięso musi być sprężyste, a oko błyszczące .
Nieco łatwiej spotkać można śledzie solone z beczki . Ryby przechowywane są w solance i sprzedawane są w całości. Pamiętajmy, że solanka, która może być mętna, powinna mieć barwę ciemnokremową , Najsmaczniejsza ryba z beczki to ta tłusta, o jasnym mięsie, które nie powinno być wyraźnie żółte lub zbyt białe .
Podobnie kwestia ma się z matiasami- duże i tłuste osobniki o jednolitym jasnym kolorze stanowią najlepszy wybór . Jeśli kupujemy matiasy w opakowaniu, zadbajmy, aby w składzie zalewy było jak najmniej konserwantów . Unikajmy śledzi w mieszance solanki i octu . Ocet zmienia smak ryby oraz wybiela jej mięso, przez co bardzo trudno ocenić jej jakość .
Śledzie wędzone muszą przyjemnie pachnieć wędzonką , bez żadnych dodatkowych aromatów. Mięso powinno być zwięzłe o jednolitej konsystencji . Wiele można powiedzieć dzięki barwie takiego śledzia . Kolor musi być równomierny na całej powierzchni mięsa . Pieczone śledzie są wyjątkowo pyszne oraz proste do przyrządzenia . Wyjątkowe śledzie pod pierzynką to specjalność Jakuba Kuronia .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Barszcz wyszedł zbyt gorzki? Nie panikuj, wystarczy pamiętać o 1 zasadzie
-
Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Proste triki zadbają o apetyczny wygląd dania
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama