Pieczone śledzie faszerowane. Eleganckie danie na wigilijną wieczerzę
W wigilijny wieczór postaw na eleganckie i nietuzinkowe danie. Pieczone śledzie faszerowane porem i cebulką wprawią Twoich najbliższych w osłupienie. Potrawa jest bardzo łatwa do przyrządzenia i poradzi sobie z nią każdy miłośnik gotowania. Koszt poszczególnych składników także miło Cię zaskoczy.
Do przygotowania pieczonych śledzi faszerowanych, najlepiej nadają się śledzie zielone. Jest to holenderska odmiana, charakteryzująca się mniejszą zawartością tłuszczu, niż te lepiej nam znane. Jeśli nie masz dostępu do śledzi zielonych, z powodzeniem możesz zastąpić je bardziej popularnymi matiasami. Wybierz produkt świeży, który łatwo rozpoznasz po błyszczących i wypukłych oczach.
Przepis na eleganckie pieczone śledzie faszerowane
Składniki:
6 zielonych śledzi lub matiasów
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
2 średniej wielkości cebule
1 por
2 łyżki masła
2-3 pomidory
1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka soli
koperek do dekoracji
Pieczone śledzie faszerowane krok po kroku
Ryby do pieczonych śledzi faszerowanych oczyść z łusek, wypatrosz i dokładnie umyj. Następnie tuszki osusz, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Od środka natrzyj je również przecierem pomidorowym.
Cebulę oraz pora do pieczonych śledzi faszerowanych pokrój w cienkie półplasterki. Połowę ilości cebuli odłóż na bok, a pozostałe warzywa podsmaż na rumiano na dobrze rozgrzanym maśle. Składniki odstaw do ostygnięcia.
Naczynie żaroodporne do przyrządzenia pieczonych śledzi faszerowanych wysmaruj odrobiną masła. Rybie tuszki nadziewaj duszonym porem z cebulą i układaj w formie jedna obok drugiej. Śledzie przykryj pozostałą ilością smażonych warzyw a także surową częścią cebuli. Na koniec na całości porozkładaj plasterki pomidorów.
Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny i powstałym sosem polej równomiernie ryby. Naczynie żaroodporne wraz z zawartością wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Gotowe pieczone śledzie faszerowane przed podaniem udekoruj posiekanym koperkiem. Serdecznie polecamy ten przepis na klasyczne śledzie w śmietanie. Pieczony w niebanalnym sosie karp zrobi furorę na święta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Surówka z czerwonej wyjdzie lepiej niż z restauracji. Wystarczy 1 sprytna sztuczka naszych babć
Idealne naleśniki zrobisz z zaledwie 2 składników. Nie potrzebujesz nawet mąki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama