Smakosze.pl

canva/OlyaSolodenko

Kuroń robi śledzie pod pierzynką inaczej niż wszyscy. Nadaje potrawie lekkości w ciekawy sposób

22 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Śledzie pod pierzynką według przepisu Jakuba Kuronia zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Sałatka warstwowa z dodatkiem ziemniaków, buraków, ogórków kiszonych i sera jest świetnym pomysłem na przekąskę dla całej rodziny. Możesz ją zaserwować na świątecznym stole, na domowych uroczystościach, czy na co dzień.

Na oficjalnej stronie Jakuba Kuronia, kuron.com.pl, możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Znany kucharz dzieli się swoimi recepturami na dania główne, zupy, przystawki i pyszne ciasta. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na śledzie pod pierzynką wykorzystany w naszym artykule.

Jakub Kuroń śledzie pod pierzynką robi inaczej niż wszyscy. Znany kucharz nie kroi wszystkich składników w kostkę, ale ściera je na tarce. To prosty trik, dzięki któremu sałatka jest o wiele smaczniejsza, ponieważ wszystkie produkty lepiej się ze sobą łączą.

Śledzie pod pierzynką są prostym przepisem na warstwową sałatkę, która zachwyca smakiem i wyglądem. Kucharz radzi, żeby spróbować śledzi przed przygotowaniem potrawy. Jeśli są zbyt słone, należy je namoczyć w mleku. To prosty trik na złagodzenie intensywnego smaku.

Śledzie pod pierzynką. Rybna sałatka oczaruje każdego smakosza

Składniki:
  • 400 g filetów śledziowych w oleju

  • 4 jajka

  • 5 ogórków kiszonych

  • 3 buraki

  • cebula

  • 150 g żółtego sera w kostce

  • 4 ziemniaki

  • szczypiorek

  • zielony groszek do dekoracji

Składniki na sos:
  • 200 g majonezu

  • 2 łyżki musztardy francuskiej

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Jak przyrządzić warstwową sałatkę śledziową według przepisu Kuronia?

Jajka ugotuj na twardo. Ugotuj również ziemniaki w mundurkach oraz buraki. Ostudź. Buraki, ziemniaki, jajka, ogórki kiszone i ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszaj z musztardą i sokiem z cytryny.

Śledzie pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z posiekaną cebulą. Warstwową sałatkę układaj w salaterce w następującej kolejności: śledzie z cebulą, połowa sosu, ziemniaki, sos, buraki, jajka, ogórki kiszone, ser. Sałatkę udekoruj zielonym groszkiem i oprósz posiekanym szczypiorkiem, smacznego.

Przygotuj również śledzie po góralsku i śledzie z kiszoną kapustą . Ryby będą świetnym dodatkiem do zimnej płyty.

śledzie
canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >