Jak wyczyścić drewniany chlebak?
Przechowywanie chleba w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniku jest dobrym pomysłem. Brudny drewniany chlebak może jednak stanowić zagrożenie dla zdrowia. Podpowiadamy jak o niego zadbać, by długo wam służył. Z pomocą octu i sody oczyszczonej jego sprzątanie będzie bardzo proste.
Pielęgnacja drewnianych naczyń i sprzętów wymaga szczególnej uwagi. Nie można ich wkładać do zmywarki , a wilgoć potrafi na nie bardzo źle wpłynąć. Chlebak zrobiony z tego materiału należy jednak regularnie myć. Tylko wtedy korzystanie z niego będzie bezpieczne.
Jak dobrze oczyścić drewniany chlebak?
W posprzątaniu pojemnika pomogą nam znane domowe środki czystości, czyli soda oczyszczona i ocet. Procedura jest bardzo prosta i obejmuje zaledwie dwa kroki. Na początku chlebak należy przetrzeć ściereczką zwilżoną w mieszaninie octu i wody (1:2).
Następnie jego dno zasypujemy sodą oczyszczoną i pozostawiamy sprzęt w takim stanie na całą noc. Soda zwalczy bakterie i usunie ewentualne przykre zapachy. Kolejny krok w to usunięcie jej przy pomocy ściereczki i osuszenie pojemnika.
Takiej procedurze chlebak warto poddawać raz w tygodniu. Absolutnym minimum powinno by przecieranie go roztworem octu. Regularne porządki pozwolą zapobiec wytwarzaniu się pleśni.
Co jeszcze warto robić?
Dobrą praktyką jest regularne wietrzenie drewnianego pojemnika na pieczywo. Dzięki temu nie nagromadzi się tam wilgoć i panujące w nim warunki nie będą aż tak korzystne dla rozwoju drobnoustrojów.
Od czasu do czasu warto też przecierać chlebak nasączonym octem ręcznikiem papierowym. Właściwości antybakteryjne tego płynu pomogą zachować czystość. Jednocześnie też środek ten zniweluje brzydkie zapachy.
Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: nowywyszkowiak, superwnetrze