Smakosze.pl
Chlebak złym wyborem?

canva.com/BreakingTheWalls

Czy używanie chlebaka jest higieniczne?

26 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Chlebak jest wyjątkowo ważną częścią kuchennego wyposażenia dla wielu Polaków. Wykorzystujemy go do przechowywania pieczywa, bułki tartej, drożdżówek czy ciasteczek. Niestety, okazuje się, że w jego wnętrzu mogą czaić się nieprzyjemności. Sz

Chlebak najczęściej przybiera bardzo podobne formy. Opadająca kotara zbudowana z chudych szczebelków, a także kilka stałych ścianek - tak wygląda większość tego typu pojemników w polskich kuchniach. Wykonany jest również zwykle z drewna, ponieważ materiał ten jest tani i łatwy w produkcji. 

Często spotkać można także chlebaki porcelanowe, plastikowe, metalowe czy bambusowe. W niektórych regionach naszego kraju nazywany jest także mianem "chlebownika" - wszystko zależy od miejsca, w którym aktualnie się przebywa. 

Chlebak skrywa coś niepokojącego

Niestety, to popularne rozwiązanie jest także dość niehigienicznym i mało zdrowym sposobem na przechowywanie pieczywa czy innych wyrobów piekarniczych. Z pozoru wydawać się by się mogło, że jest sterylnie czysty, wszak regularnie przecieramy go z kurzu czy okruszków. 

Nic bardziej mylnego - pomimo zachowania teoretycznej czystości, wszelakie różne patogeny ciągle mogą rozwijać się zarówno na ściankach chlebaka, jak i na produktach, które weń przechowujemy. Jakich chorób można się nabawić poprzez takie mikroorganizmy?

Jak czytamy na portalu kuchnia.wp.pl, mikroorganizmy, takie jak roztocza, pleśń i bakterie, wywołują zatrucia, astmę i inne choroby dróg oddechowych, alergie czy różnego rodzaju grzybice. Czy jest sposób, aby zmniejszyć ryzyko do minimum?

W czym i jak przechowywać pieczywo?

Najlepszym wyborem jest kupno chlebaka, który ma jak najmniej zakamarków. Naturalnie od razu warto wykluczyć te wykonane z drewna i bambusa. Ich porowatość sprawia, że powstaje mnóstwo powierzchni do rozwoju groźnych mikroorganizmów. Dlatego znacznie zdrowsze są chlebaki metalowe i porcelanowe. 

Niestety, w przypadku stali nierdzewnej rezygnujemy z estetyki. Metalowe pojemniki nie będą wyglądały tak ładnie jak drewniane klasyki. Na szczęście z pomocą przychodzą porcelanowe chlebowniki, które zachowują zarazem piękno jak i funkcjonalność.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, czym różni się barszcz biały od klasycznego żurku. Tutaj z kolei prezentujemy najlepsze sposoby na uratowanie zbyt kwaśnej zupy pomidorowej. 

Podstawą jest regularne czyszczenie i zachowanie odpowiedniej wilgotności powietrza. Zalecamy przynajmniej raz w tygodniu gruntowne sprzątanie chlebaka - doskonale nadaje się do tego mieszanka wody i octu, w której wystarczy zmoczyć szmatkę i dokładnie przetrzeć nią wszystkie powierzchnie.

Portal kuchnia.wp.pl zaleca także częste przyglądanie się pojemnikowi. (...) w trudno dostępnych miejscach, w zakamarkach, w okolicach zawiasów – to tam najczęściej można dostrzec wilgoć, kurz, a niekiedy nawet i biały lub, co gorsza, czarny kożuch pleśni.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Jaki bób wybrać?

Porady

Jak wybrać świeży bób?

Czytaj więcej >

Porady

Niezwykłe zastosowanie obierek z ogórka

Czytaj więcej >
Mleko i karp

Porady

W jakim celu moczy się karpia w mleku? Podpowiadamy czy warto tak robić

Czytaj więcej >
Jak mrozić pierogi?

Porady

Pierogi i uszka mrozić surowe czy ugotowane? Rozmrażać wrzucając od razu na wrzątek?

Czytaj więcej >
zupa

Porady

Gessler zdradziła, jak ugotować idealną zupę

Czytaj więcej >
Ziemniaki - jak je gotować?

Porady

Najwłaściwszy sposób gotowania ziemniaków

Czytaj więcej >