Chlebak złym wyborem?
canva.com/BreakingTheWalls

Czy używanie chlebaka jest higieniczne?

Chlebak jest wyjątkowo ważną częścią kuchennego wyposażenia dla wielu Polaków. Wykorzystujemy go do przechowywania pieczywa, bułki tartej, drożdżówek czy ciasteczek. Niestety, okazuje się, że w jego wnętrzu mogą czaić się nieprzyjemności. Szkodliwe mikroorganizmy uwielbiają bytować w ciemnym chlebaku.

Chlebak najczęściej przybiera bardzo podobne formy. Opadająca kotara zbudowana z chudych szczebelków, a także kilka stałych ścianek - tak wygląda większość tego typu pojemników w polskich kuchniach. Wykonany jest również zwykle z drewna, ponieważ materiał ten jest tani i łatwy w produkcji.

Często spotkać można także chlebaki porcelanowe, plastikowe, metalowe czy bambusowe. W niektórych regionach naszego kraju nazywany jest także mianem "chlebownika" - wszystko zależy od miejsca, w którym aktualnie się przebywa.

Chlebak skrywa coś niepokojącego

Niestety, to popularne rozwiązanie jest także dość niehigienicznym i mało zdrowym sposobem na przechowywanie pieczywa czy innych wyrobów piekarniczych. Z pozoru wydawać się by się mogło, że jest sterylnie czysty, wszak regularnie przecieramy go z kurzu czy okruszków.

Nic bardziej mylnego - pomimo zachowania teoretycznej czystości, wszelakie różne patogeny ciągle mogą rozwijać się zarówno na ściankach chlebaka, jak i na produktach, które weń przechowujemy. Jakich chorób można się nabawić poprzez takie mikroorganizmy?

Jajka na jajecznicę wylewamy na zimną czy rozgrzaną patelnię?Jajka na jajecznicę wylewamy na zimną czy rozgrzaną patelnię?Czytaj dalej

Jak czytamy na portalu kuchnia.wp.pl, mikroorganizmy, takie jak roztocza, pleśń i bakterie, wywołują zatrucia, astmę i inne choroby dróg oddechowych, alergie czy różnego rodzaju grzybice. Czy jest sposób, aby zmniejszyć ryzyko do minimum?

W czym i jak przechowywać pieczywo?

Najlepszym wyborem jest kupno chlebaka, który ma jak najmniej zakamarków. Naturalnie od razu warto wykluczyć te wykonane z drewna i bambusa. Ich porowatość sprawia, że powstaje mnóstwo powierzchni do rozwoju groźnych mikroorganizmów. Dlatego znacznie zdrowsze są chlebaki metalowe i porcelanowe.

Niestety, w przypadku stali nierdzewnej rezygnujemy z estetyki. Metalowe pojemniki nie będą wyglądały tak ładnie jak drewniane klasyki. Na szczęście z pomocą przychodzą porcelanowe chlebowniki, które zachowują zarazem piękno jak i funkcjonalność.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, czym różni się barszcz biały od klasycznego żurku. Tutaj z kolei prezentujemy najlepsze sposoby na uratowanie zbyt kwaśnej zupy pomidorowej.

Podstawą jest regularne czyszczenie i zachowanie odpowiedniej wilgotności powietrza. Zalecamy przynajmniej raz w tygodniu gruntowne sprzątanie chlebaka - doskonale nadaje się do tego mieszanka wody i octu, w której wystarczy zmoczyć szmatkę i dokładnie przetrzeć nią wszystkie powierzchnie.

Portal kuchnia.wp.pl zaleca także częste przyglądanie się pojemnikowi. (...) w trudno dostępnych miejscach, w zakamarkach, w okolicach zawiasów – to tam najczęściej można dostrzec wilgoć, kurz, a niekiedy nawet i biały lub, co gorsza, czarny kożuch pleśni.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł