Jak wyczyścić mocno zabrudzony piekarnik? Sięgnij po tani i niezawodny składnik
Wasz piekarnik zabrudził się podczas przygotowywania potraw? Z łatwością wyczyścicie go przy pomocy produktu, który z pewnością macie w kuchni. Przypalone resztki jedzenia posypcie sodą oczyszczoną zmieszaną z odrobiną wody. Po kilku godzinach plamy bez trudu usuniecie. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Piekarnik jest przydatnym urządzeniem, dzięki któremu przygotujemy zarówno wyborny schab , jak i idealną na rodzinny obiad zapiekankę . Korzystanie z niego wiąże się jednak z pojawiającymi się tłustymi plamami, które z czasem staja się coraz trudniejsze do usunięcia. Znamy proste sposoby, dzięki którym zabrudzenia znikną niemalże w okamgnieniu.
Piekarnik sprawnie oczyścicie, używając sody
Jeśli po pieczeniu ulubionych potraw w waszym piekarniku pojawiły się przypieczone plamy, warto od razu je oczyścić. Posypcie obficie zabrudzone miejsca sodą oczyszczoną połączoną z odrobiną wody i pozostawcie tę pastę na minimum dwie godziny.
Po tym czasie usuńcie specyfik ściereczką zmoczoną w mieszaninie octu i wody. Szorowanie nie będzie konieczne — plamy powinny zniknąć od razu. Podobnie zadziała sól. Zamiast jednak polewać ją wodą i pozostawiać, po posypaniu brudu ponownie włączcie piekarnik
Rozgrzewajcie go tak długo, aż sól zmieni kolor na brązowy. Wtedy zbierzcie proszek i umyjcie wnętrze urządzenia wodą. Aby zapewnić sobie bezpieczeństwo, wcześniej warto nieco obniżyć panująca w nim temperaturę.
Co jeszcze pomoże przywrócić czystość piekarnika?
Skuteczna w usuwaniu plam będzie też cytryna. Wystarczy jej sok zmieszać z wodą i wypełnić nim naczynie żaroodporne. Umieszczona w piecu mikstura pod wpływem ciepła będzie wytwarzała parę wodną, która rozpuści plamy tłuszczu.
Wystarczy rozgrzać piekarnik do temperatury 120 stopni Celsjusza i poczekać kilka minut. Na koniec oczywiście przecieramy ścianki urządzenia zwilżoną ściereczką. Metoda ta pozwala również na pozbycie się zabrudzeń z szyby urządzenia. Zamiast soku z cytryny możecie z powodzeniem użyć octu.
Źródło zdjęcia: canva/etorres69
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Chrupiąca i soczysta surówka z marchwi. Pasuje do każdego obiadu
-
Nowa, zachwycająca odsłona kultowej fasolki szparagowej. Wymarzony dodatek do dań
Źródło: homebook, maxelektro