Nowa, zachwycająca odsłona kultowej fasolki szparagowej. Wymarzony dodatek do dań
Fasolka szparagowa jest smacznym warzywem, które doskonale smakuje z wieloma dodatkami. Jeśli znudziła wam się klasyka, czyli podawane z podsmażoną bułką kawałki żółtej fasolki, koniecznie wypróbujcie nasz sposób na obiadowy dodatek z cebulką. Zachwyci was głębokim, wyrazistym i nieco słodkim smakiem. Spodoba się całej rodzinie.
Fasolkę szparagowa można podać samodzielnie, okraszając warzywo bułka tartą podsmażoną na maśle. Dobrze smakuje w zupach i gulaszach warzywnych oraz jako dodatek obiadowy z czosnkiem czy serem oraz boczkiem. Tym razem proponujemy, by przygotować ją z aromatyczną cebulką. Też będzie pysznie.
Przepis na wyśmienitą fasolką szparagową z cebulą
Składniki:
750 g fasolki szparagowej
1 średnia cebula
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
2 łyżki
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końce. Warzywo kroimy na mniejsze kawałki, a następnie gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, a następnie przenosimy do dużej miski.
Łączymy fasolkę z obraną i posiekaną cebulą. Dodajemy cukier, ocet, oliwę z oliwek oraz świeżo zmielony pieprz. Dokładnie mieszamy. Studzimy, a następnie przykrywamy naczynie i wstawiamy je do lodówki na kilka godzin, by smaki się połączyły.
Podajemy z ulubionym kotletem - np. z wyrazistym mielonym z czosnkiem - oraz z młodymi ziemniakami z wody oprószonymi świeżym koperkiem. Smacznego.
Wskazówka: cukier możecie zastąpić dowolnym innym słodzikiem. Jeśli nie sięgniecie po miód, dodatek pozostanie wegański.
Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: tapenda