Kruchy i soczysty schab pieczony w całości. Jego sekretem jest 1 składnik
Dobrze upieczony schab w całości nie ma sobie równych - jego soczystość i kruchość smakuje praktycznie każdemu. Jeśli chcesz nadać mu jeszcze lepszego smaku i delikatności, upiecz go w majonezie. Mieszanka jajecznego sosu i aromatycznych przypraw sprawia, że każdy kęs jest po prostu idealny.
Niektórzy obawiają się pieczenia schabu, gdyż wiele wcześniejszych prób kończyło się katastrofą. Nieumiejętne gotowanie wyciąga z mięsa wszelką wilgoć, przez co pieczeń wychodzi sucha i twarda jak podeszwa.
Prostym sposobem uniknięcia takiego rezultatu jest posmarowanie schabu majonezem. Zawarte w nim jajka delikatnie zmiękczają włókna mięsa, a wymieszane z nim przyprawy aromatyzują mięso.
Przepis na schab pieczony w całości
Składniki:
2 kg schabu
8 łyżek majonezu
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka soli
2 łyżki majeranku
2 łyżki bazylii
2 łyżki rozmarynu
1 szklanka wody
olej
pieprz
W miseczce umieść majonez, musztardę, świeżo mielony czarny pieprz, roztarty w dłoniach rozmaryn, majonez i majeranek. Wymieszaj wszystko ze sobą, aż składniki połączą się w jednolitą marynatę.
Schab wyciągnij na godzinę przed pieczeniem z lodówki, aby nabrał temp. pokojową. Obetnij go z wszelkich błonek i ścięgien. Nasmaruj równo z każdej strony majonezową marynatą i włóż go do rękawa do pieczenia.
Podlej mięso wodą zmieszaną z olej, zawiąż rękaw i umieść go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 1,5 godziny. Po upieczeniu odstaw mięso na 20 minut, aby odpoczęło. Przez ten czas po pieczeni rozejdą się soki i będzie znacznie soczystsza. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.
Źródło zdjęcia: canva/NightAndDayImages, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: przepisyjoli