Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-23T211937.829

canva/gwenael le vot

Ekspresowa zapiekanka z ziemniaków - szybki pomysł na obiad

23 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Zapiekanka z ziemniaków to szybki, prosty i pyszny pomysł na obiad. Wyjątkowe danie z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym członkom rodziny. Zdradzamy, jak je zrobić?

Szukasz wyjątkowego pomysłu na obiad. Polecamy obłędną zapiekanką ziemniaczaną, która z pewnością ucieszy nawet wymagających smakoszy. W dodatku powstała ze składników, które niemal każdy z nas ma w swojej lodówce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyjątkowy przepis na zapiekankę z ziemniaków

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków

  • podwójna pierś z kurczaka

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryka

  • 250 g pieczarek

  • 300 g kwaśnej śmietany 12%

  • 2 jajka

  • 250 g żółtego sera

  • sól, pieprz

  • zioła prowansalskie

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Obierz ziemniaki i pokrój je w grube plastry, a następnie ugotuj je przez kilka minut w wodzie, tak by pozostały lekko twarde. Pokrój w kostkę pierś z kurczaka i usmaż na patelni. Cebulę pokrój w pióra i zeszklij z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pokrój paprykę i pieczarki i również dodaj na patelnię. Do miski wlej śmietanę, wbij jajka i dodaj starty na grubych oczkach ser oraz przyprawy.

Wysmaruj olejem naczynie żaroodporne i ułóż na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, a potem kolejno połowę farszu z patelni i połowę kurczaka, a następnie powtórz czynność. Na ostatnią warstwę ziemniaków wlej sos śmietanowo - serowy. Wstaw zapiekankę do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 35 minut.

Na naszej stronie znajdziesz inne wyjątkowe przepisy m.in. na chrupiące placki ziemniaczane oraz szybkie danie z młodej kapusty.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


źródło: mieszalnia smaków

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >