Jak wyhodować szczypiorek w domu?
Wyhodowanie szczypiorku w domu jest banalnie proste i jedyne, czego potrzebujesz, to foliowa torebka lub plastikowa butelka. Takie warzywo jest znacznie zdrowsze, ponieważ dokładnie wiesz, co się w nim znajduje. Już nigdy więcej nie będziesz musiał kupować go w sklepie.
Szczypiorek stanowi świetny dodatek do najróżniejszych dań jak kanapki, sałatki, sosy czy zwyczajna ozdoba, dodająca potrawom kolorytu i smaku. Niestety większość z nas dalej kupuje go w sklepie.
Okazuje się, że w zaskakująco prosty i praktycznie nic nie kosztujący sposób można cieszyć się jego smakiem - wystarczy samodzielnie wyhodować go w plastikowej butelce lub zwykłej reklamówce foliowej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Szczypiorek wyhodujesz sam
Do pierwszej metody potrzebujesz plastikowej butelki o pojemności 1,75 litra, kilku świeżych cebul, keramzytu ogrodniczego, ziemi oraz cierpliwości. Dzięki nim będziesz miał najbardziej aromatyczny szczypiorek.
Butelkę wystarczy przeciąć około 10 cm od szyjki, wsypać do jej wnętrza odrobinę keramzytu, a na niego ziemię uniwersalną. W ziemię należy wbić kilka cebul, spryskać je obficie wodą i przykryć górną częścią butelki.
Taka konstrukcja jest swojego rodzaju szklarnią, która przyspieszy wzrost zielonej cebulki. Gdy będzie stał na parapecie z dużym dostępem do światła, po około 2 tygodniach szczypior urośnie do 30 cm wysokości.
Metoda z foliową torebką
Kolejny sposób jest jeszcze prostszy, ponieważ nie wymaga żadnych dodatkowych narzędzi do cięcia. Potrzebne ci będą: czysta torebka foliowa, cebule, ręcznik kuchenny i gumka recepturka.
Na dno torebki połóż 3 cm warstwę ręcznika papierowego i obficie skropl go wodą. Na nim ułóż ciasno cebulę (wymoczenie ich przez 1 dzień w wodzie przyspieszy wzrost szczypiorku) i zamknij torebkę gumką.
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Teraz zostało jedynie odstawić torbę w ciemniejsze miejsce na 3 dni, a po tym czasie przestawić ją na słoneczny parapet. Ten trik jest bardziej wydajny i szczypiorek piwnie być gotowy znacznie szybciej.
Źródło: canva.com/Leeser Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: bystragrazyna.pl