Smakosze.pl
Brukselka w trakcie gotowania

canva.com/lucentius, Getty Images Signature

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

26 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Brukselka jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw, z uwagi na jej intensywny gorzki smak, który nie każdemu pasuje. Wystarczy jednak wsypać do wody trochę cukru i wlać do niej mleko, a goryczka zostanie wypłukana. Warto gotować ją bez pokrywki, co pozwoli na ulotnienie się substancji zapachowych.

Do brukselki wiele osób zraża się z uwagi na zapach i smak, które dla większości są nieprzyjemne. Niestety, tym samym takie osoby tracą wyjątkowo dużo wartości odżywczych, które są w niej zawarte.

Jeśli należysz do takiej grupy osób i na samą myśl przechodzi cię dreszcz, spróbuj poniższych trików podczas gotowania tego warzywa. Z pewnością na nowo je polubisz, gdy przestaniesz czy gorzki smak.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak gotować brukselkę?

Pozbycie się goryczki z brukselki wcale nie jest skomplikowanym czy wymagającym procesem. Wystarczą bowiem składniki, które na pewno każdy z nas posiada w swojej kuchni lub spiżarni.

Pierwsza metoda polega na wlaniu do gotującej się wody mleka, w proporcji jednej szklanki płynu na pół kilograma brukselki. Dodatkowo jedna łyżka cukru także pomoże w wyzbyciu się nieprzyjemnego smaku.

Wyrabianie ciasta

Jak zrobić nieziemsko chrupiące kruche ciasto?

CZYTAJ DALEJ

Nie zapomnij również o gotowaniu jej bez przykrycia. Zakrywając garnek, więzi się w nim związki siarki, które nadają brukselce specyficznego zapachu. W taki sposób ulotnią się one do powietrza wraz z parą wodną.

Mrożona brukselka równie zdrowa

Sporo ludzi uważa, że wszelkie mrożone produkty, jak owoce, warzywa, ryby czy mięso tracą na wartościach odżywczych. Według nich niska temperatura niszczy witaminy i inne substancje w ich wnętrzu.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Prawda jest jednak zupełnie inna - obecnie technika mrożenia błyskawicznego jest tak szybka, że kryształki lodu nie są w stanie niczego uszkodzić. Dlatego, choć sezon na świeże warzywo jeszcze nie jest pełni, mrożona wersja nada się równie dobrze.

Warto przy zauważyć, że mrożenie także przyczynia się do złagodzenia gorzkiego smaku. Łącząc więc wszystkie powyższe porady, można ugotować pyszne warzywo, które będzie smakować każdemu.

Brukselka po ugotowaniu

Źródło: Dejan Kolar, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: otherside.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ser żółty

Porady

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

Czytaj więcej >
Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >