Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić idealny puszysty omlet?
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:05

Jak zrobić idealny puszysty omlet?

Puszysty omlet
canva.com/Tatiana Volgutova

Idealnie usmażony omlet potrafi poprawić poranek niejednej osobie, jednak technika jego odpowiedniego wykonania cały czas nie jest zbyt popularna. Jednym ze sposobów na maksymalną puszystość jest dodanie sody oczyszczonej. Dzięki niej objętość omleta będzie wyjątkowo duża.

Omlet jest wyjątkowo wdzięczną potrawą, którą można przygotować z najróżniejszymi dodatkami. Dzięki temu każdy jest w stanie znaleźć w niej coś dla siebie, wszak nie trzeba się jedynie ograniczać do samych jajek.

Dla wielu osób problemem jest jednak uzyskanie należytej konsystencji ciasta, które po usmażeniu jest puszyste. Dlatego warto zastosować którąś z poniższych metod, pozwalających na cieszenie się delikatnym i lekkim jak chmurka daniem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do omletu dodaj sodę oczyszczoną

Jedną z najprostszych, a zarazem najrzadziej wykorzystywanych metod, jest wsypanie odrobiny sody oczyszczonej do masy jajecznej. Niektórzy obawiają się bowiem, że soda wpłynie negatywnie na smak potrawy.

W praktyce jednak jej niewielka ilość skutecznie poprawia przyjemność płynącą z jedzenia. Ćwierć łyżki tego proszku nie zmieni smaku, a po wylaniu ciasta na patelnie, zacznie ono rosnąć, przypominając biszkopt.

Piana z białek jaj

Jeśli z jakiegoś powodu cały czas nie jesteś przekonany co do użycia sody, skorzystaj z tradycyjnego rozwiązania, które znane jest najlepszym mistrzom kuchni. Przed wlaniem jajek do mąki, oddziel żółtka od białek.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia. Żółtka dodaj tak, jak zawsze, a białka ubij na sztywną pianę. Przed miksowaniem wsyp do nich szczyptę soli, która ułatwi uzyskać należytą strukturę białka. Gdy będziesz łączyć je z ciastem, zrób to przy pomocy szpatułki, delikatnie mieszając.

Wolisz zbity omlet? Dodaj więcej mąki

Preferencje każdego z nas delikatnie się różnią i niektórzy preferują omlety sztywniejsze i bardziej zbite. W takim przypadku zdecyduj się na dosypanie większej ilości mąki.

Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z jej ilością - jedna stołowa łyżka w zupełności wystarczy. Dosypując ją do masy, zrób to poprzez sito. Pozbędziesz się grudek, a omlet uzyska idealną konsystencję.

Omlet
undefined

Źródło: canva.com/Wicki58, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka