Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?
pixabay/ naturell

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

19 czerwca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Liście chrzanu często traktowane są jako zwykły chwast. Niestety, jest to duży błąd. Roślina charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz prawdziwym bogactwem witamin i składników odżywczych.

Korzeń nie jest jedyną częścią jadalną chrzanu. Jego liście mają nie mniej intrygujący smak. Nasi przodkowie chętnie wykorzystywali je w kuchni. Dziś niestety roślina jest nieco zapomniana.

Liście chrzanu z powodzeniem możemy wykorzystać w naszej kuchni. Zdradzamy, co można z nich zrobić.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Liście chrzanu mogą zastąpić kapustę w gołąbkach . Przed włożeniem do nich farszu musimy jednak odciąć zgrubiałą łodygę, a następnie przez 30 sekund parzyć liście we wrzącej wodzie.

Roślina doskonale sprawdzi się również w sałatkach . Świetnie komponuje się m.in. z serem feta, papryką, oliwkami oraz sosem balsamicznym.

Z powodzeniem możemy je udusić na maśl e, a następnie zaserwować jako dodatek do przeróżnych mięs. Dlaczego warto sięgać po liście chrzanu?

Wyjątkowe zalety liści chrzanu

Liście chrzanu mają imponujące właściwości odżywcze . Są bogate w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy.

grass-5204176 960 720
undefined

źródło: pixabay/ naturell

Roślina jest również bogata w kwas askorbinowy, który wzmacnia naszą odpornoś ć oraz chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Swój ostry smak natomiast zawdzięczają synigrynie - jest to substancja o właściwościach bakteriobójczych . Ma ona również działanie rozgrzewające i odkażające.

Polecamy nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. o zaletach herbaty z liści jarzębiny oraz podawaliśmy przepis na niezwykły napar z bławatka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy