Nowa zaskakująca wersja fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Zazwyczaj serwujemy ją z zasmażaną bułką tartą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją o inne dodatki. Za sprawą startej cebuli fasolka szparagowa będzie jeszcze bardziej smakowita.
Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa jest nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nią z miłą chęcią. Dziś wypróbujemy przepis, w którym u boku fasolki szparagowej zagości cebula.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Fasolka szparagowa w niecodziennym wydaniu
Wyborna fasolka szparagowa potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis, w którym pyszne warzywo strączkowe wzbogacaliśmy o czosnek.
Fasolka szparagowa może być przygotowana na różne sposoby. Jednym z najpopularniejszych jest dodawanie do niej zasmażanej bułki tartej. Tym razem postawimy na wyśmienitą fasolkę z cebulą. Domownicy nie będą mogli się jej oprzeć.
Cebula często gości w naszych potrawach. Już wcześniej wspominaliśmy o recepturze na placki z tego uwielbianego warzywa. Okazuje się, że fasolka szparagowa może wiele zyskać za sprawą startej cebuli. Efekt na długo pozostaje w pamięci.
Fasolka szparagowa z dodatkiem cebuli smakuje obłędnie. Każdy, kto skosztował tego dania, już zawsze przyrządzał strączki w ten sposób. Receptura jest banalnie prosta. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.
750 g fasolki szparagowej
cebula
15 g cukru
10 ml octu
10 ml oliwy
sól i pieprz
(YouTube / Gotuj to sam !!!)
Fasolka szparagowa z cebulą momentalnie znika z talerzy
Na początku musimy odpowiednio przygotować fasolkę. W tym celu strączki pozbawiamy końcówek. Musimy je również starannie umyć. Specjał gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy zmięknie, wówczas możemy odcedzić fasolkę.
Cebulę obieramy z łupin i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Dodajemy ją do ugotowanej fasolki. Całość wzbogacamy o cukier, ocet, oliwę oraz przyprawy. Oprócz soli i pieprzu warto wypróbować wędzoną paprykę. Dzięki niej fasolka szparagowa zyska jeszcze bogatszy smak.
Gotowe danie odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie fasolka szparagowa z cebulą powinna być już gotowa. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Nic nie stoi na przeszkodzie, by specjał podsmażyć na patelni przed zaserwowaniem. Inny przepis na fasolkę można znaleźć na YouTube na kanale Gotuj to sam !!! Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Tapenda