Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje
Wyrzucasz liście pora? To spory błąd. Zielona część warzywa jest pełna smaku i witamin i znajdzie niejedno zastosowanie w kuchni. Podpowiadamy, jak użyć jej podczas przygotowania zupy, sałatki, a nawet dania obiadowego. Już nigdy się jej nie pozbędziecie.
Do sałatki czy bulionu wielu z nas dodaje jedynie białą część warzywa. A szkoda, bo liście pora mają nie tylko wyrazisty kolor, ale też smak. Przyjemnie pikantne, podobnie jak cebula, mogą pasować do różnych dań. Warto mieć świadomość i ich nie marnować.
Zastanawiacie się, jak wykorzystać liście pora? Zupa jest dobrym wyborem
Do zup zieloną część pora można wykorzystać dwojako — jako składnik warzywnego wywaru albo jako smakowity dodatek czy wręcz baza dania. Rosół gotowany z dodatkiem ostrego składnika włoszczyzny będzie pyszny. Warto go dodać wraz z pozostałymi jarzynami i należy usunąć już po ugotowaniu, by nie doprowadził do zepsucia potrawy.
Liście pora mogą też trafić do kremu z tego warzywa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć je z białą łodygą. Pamietajcie tylko, by dokładnie umyć zieloną część z piasku, który się w niej gromadzi.
Liście pora są świetnym zamiennikiem cebuli, także szczypioru
Cebula jest dodawana do wielu dań. W przepisie wykorzystywany jest szczypiorek, a właśnie wam się skończył? Pokrojone drobno zielone fragmenty dobrze go zastąpią. Są bardzo podobne w smaku i również przyjemnie chrupią.
Można z powodzenie użyć ich też zamiast cebuli dymki np. w daniach kuchni azjatyckiej. Ostre części popularnego warzywa będą też świetną bazą do sosu śmietanowego, który podać można z kluskami lub dowolnym delikatnym w smaku mięsem. Potrawa od razu nabierze charakteru.
Liście pora warto także dodawać do warzywnych past kanapkowych. Świetnie pasują do smalcu z fasoli . Znajdą też zastosowanie w sałatkach. Oprócz oczywistej - z pora - polecamy zrobienie nieco ostrzejszej jarzynowej z tym składnikiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: