Smakosze.pl
Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

canva/Saharosa40

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

10 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Robiliście kiedyś powidła śliwkowe bez mieszania? Jeśli wydaje wam się, że podczas gotowania owoce będą przywierać, zdziwicie się. Przełożenie śliwek cukrem i odstawienie ich na pół doby spowoduje, że puszczą sok, który zapobiegnie przypalaniu wyrobu. Warto się przekonać — wychodzą smaczne i nie trzeba ich pilnować.

Z pewnością natrafiliście na niejedną instrukcję, w której jest informacja, że powidła śliwkowe choć raz trzeba przemieszać. Ma to zapobiec przywieraniu owoców do dna garnka, w którym je smażymy. Tymczasem istnieje prosty patent, który nie będzie od nas wymagał nieustannej kontroli gotowanego rarytasu. Spróbujecie?

Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowite powidła śliwkowe bez mieszania

Składniki:

  • 3 kg śliwek, najlepiej węgierek

  • 400 g cukru

  • 1 płaska łyżka octu

Powidła śliwkowe bez mieszania? Znamy prosty patent

Za przyrządzanie powideł śliwkowych najlepiej zabrać się wieczorem. Owoce myjemy i pozbawiamy je pestek. Na dnie garnka umieszczamy małą ich porcję i zasypujemy ją cienką warstwą cukru.

Układamy kolejną część śliwek i słodkiej przyprawy. Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania się składników. Wierzch polewamy octem. Garnek odstawiamy na 12 godzin. Nie przykrywamy.

Kolejnego dnia gotujemy powidła śliwkowe około 5 godzin na niewielkim ogniu. Pod koniec chochlą usuwamy nadmiar soku. Mieszamy i sprawdzamy gęstość. Gorące owoce przenosimy do czystych i wyparzonych słoików. Szczelnie wypełniamy naczynia i starannie je zakręcamy. Studzimy ustawione do góry dnem. Możemy też zapasteryzować je np. w piekarniku.

Wskazówka: pod koniec do śliwek można dodać imbir w proszku, mielony kardamon czy cynamon. Uzyskamy wtedy niezwykle aromatyczną wersję przetworu, idealną do prostych ciast i naleśników.

Po inne sprawdzone przepisy na domowe przetwory z owoców zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. smaczny patent na kompot z rabarbaru. Być może też spodoba wam się przepis na domowy dżem z czarnej porzeczki. Smakuje doskonale ze świeżym domowym chlebem.

Domowe powidła śliwkowe bez mieszania są doskonałe

canva/Tsokur

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >