Smakosze.pl
Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

canva/Piotr Krzeslak

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

10 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kluski ziemniaczane pasują do wielu dań obiadowych. Wyjdą lekkie i niezwykle miękkie, gdy zamiast mąki dodamy do nich kaszy manny. Zdrowa i sycąca wersja rarytasu z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Warto spróbować — zniknie w ekspresowym tempie.

Ugotowane ziemniaki można wykorzystać na kilka sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie klusek. Łącząc warzywne purée z kaszą manną i jajkami uzyskamy bardzo delikatne, rozpływające się w ustach danie. Będzie smaczne zarówno z sosem, jak i jako obiadowy dodatek. Skusicie się?

Leczo - wakacyjny klasyk

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczne kluski ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 2 jaja lub kleik z siemienia lnianego

  • 2 szklanki kaszy manny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Miękkie kluski ziemniaczane przygotujecie, dodając do masy kaszę mannę

Ziemniaki umieszczamy w większej misce i rozdrabniamy przy pomocy praski lub tłuczka. Możemy je też zmielić w maszynce. Wbijamy jaja i wsypujemy kaszę mannę. Masę doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrabiamy dłońmi, a następnie formujemy niewielkie, okrągłe kluski wielkością zbliżone do orzechów włoskich. Gotujemy je we wrzątku z dodatkiem odrobiny soli przez 6-7 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy do obiadu lub jako samodzielne danie np. z sosem grzybowym.

Wskazówka: zamieniając jaja na kleik z siemienia lnianego, przygotujemy wegańską wersję dania. Dwa jajka zastępujemy 2 łyżkami mielonych ziaren namoczonymi w 6 łyżkach wrzątku.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na dania mączne. Szczególnie polecamy pierogi na słodko z jagodami i serkiem homogenizowanym. Być może spodoba wam się również receptura na kartacze.

Kluski ziemniaczane z kaszą manną są znakomite

canva/HeikeRau

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >