Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.08.2022 15:51

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

naleśniki ze szpinakiem
canva/arfo

Co dziś przygotować na obiad? A może sycące naleśniki ze szpinakiem? Nie zawierają ani grama mięsa, a są pożywne i smaczne. Idealne na główny posiłek w przyjemny, letni dzień. Możesz je obsmażyć na patelni lub zapiec w pysznym sosie. Doskonale nadają się do odgrzewania.

Lato to prawdziwa feeria smaków. Mamy do wyboru wiele sezonowych warzyw, które, aż proszą się, by wykorzystać je w kuchni. Można z nich robić nie tylko surówki i sałatki, ale też wyborne dania. Dziś namawiamy was do przygotowania obiadu ze szpinakiem w roli głównej. Będą to obiadowe naleśniki nadziewane szpinakowym farszem. Lekkie, smaczne i niedrogie.

Naleśniki ze szpinakiem na obiad

Składniki:

na ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 1 łyżka oleju

  • 1 szklanka mleka

  • ok. 1/2 szklanki wody gazowanej

na farsz:

  • ok. 75 dag świeżego szpinaku

  • 2 łyżki masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 15 dag twarogu

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

oraz:

  • masło klarowane do obsmażenia

  • lub 10 dag sera mozzarella

Przygotowanie naleśników ze szpinakiem

Z podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Jeśli po tym czasie zrobi się zbyt gęste, rozrzedź je nieco wodą.

Na teflonowej patelni usmaż cienkie naleśniki. Układaj je w stosik na talerzu i przykryj drugim talerzem, by nie obeschły.

Na farsz usuń ogonki z liści szpinaku. Liście opłucz, umieść na durszlaku i przelej wrzątkiem, by zmniejszyła się ich objętość.

Na patelni rozpuść masło. Włóż sparzony szpinak i co jakiś czas mieszając, smaż go kilka minut. Dodaj posiekany czosnek i pokruszony twaróg, wymieszaj, podgrzej. Farsz dopraw.

Przygotowanym farszem smaruj naleśniki. Złóż je na cztery lub zroluj i obsmaż na patelni z masłem klarowanym. Naleśniki możesz też ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać startym serem i piec ok. 20 minut w 180 st. C.

Wskazówka:

Jeśli wolisz pożywniejszą wersję naleśników ze szpinakiem, możesz je zapiec w sosie beszamelowym lub pomidorowym.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na budyniowe naleśniki z serem, a także na naleśniki niczym pierogi ruskie.

szpinak
canva/Natalia Zakharova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Jajka Mleko Ser