Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad
Co dziś przygotować na obiad? A może sycące naleśniki ze szpinakiem? Nie zawierają ani grama mięsa, a są pożywne i smaczne. Idealne na główny posiłek w przyjemny, letni dzień. Możesz je obsmażyć na patelni lub zapiec w pysznym sosie. Doskonale nadają się do odgrzewania.
Lato to prawdziwa feeria smaków. Mamy do wyboru wiele sezonowych warzyw, które, aż proszą się, by wykorzystać je w kuchni. Można z nich robić nie tylko surówki i sałatki, ale też wyborne dania. Dziś namawiamy was do przygotowania obiadu ze szpinakiem w roli głównej. Będą to obiadowe naleśniki nadziewane szpinakowym farszem. Lekkie, smaczne i niedrogie.
Naleśniki ze szpinakiem na obiad
Składniki:
na ciasto:
1 szklanka mąki
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
1 szklanka mleka
ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
na farsz:
ok. 75 dag świeżego szpinaku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
15 dag twarogu
sok z cytryny
sól, pieprz
oraz:
masło klarowane do obsmażenia
lub 10 dag sera mozzarella
Przygotowanie naleśników ze szpinakiem
Z podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Jeśli po tym czasie zrobi się zbyt gęste, rozrzedź je nieco wodą.
Na teflonowej patelni usmaż cienkie naleśniki. Układaj je w stosik na talerzu i przykryj drugim talerzem, by nie obeschły.
Na farsz usuń ogonki z liści szpinaku. Liście opłucz, umieść na durszlaku i przelej wrzątkiem, by zmniejszyła się ich objętość.
Na patelni rozpuść masło. Włóż sparzony szpinak i co jakiś czas mieszając, smaż go kilka minut. Dodaj posiekany czosnek i pokruszony twaróg, wymieszaj, podgrzej. Farsz dopraw.
Przygotowanym farszem smaruj naleśniki. Złóż je na cztery lub zroluj i obsmaż na patelni z masłem klarowanym. Naleśniki możesz też ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać startym serem i piec ok. 20 minut w 180 st. C.
Wskazówka:
Jeśli wolisz pożywniejszą wersję naleśników ze szpinakiem, możesz je zapiec w sosie beszamelowym lub pomidorowym.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na budyniowe naleśniki z serem, a także na naleśniki niczym pierogi ruskie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na marynowane pomidory. Wyrazista zalewa na bazie octu jabłkowego zaskoczy każdego
Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis
Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę