Jak wykorzystać obierki po warzywach? Sposób na resztki
Zastanawialiście się, jak można wykorzystać obierki po warzywach? Mamy dla was doskonały sposób na te zdrowe resztki. Włóżcie je do garnka, zalejcie wodą i ugotujcie na nich aromatyczny bulion. Dowiedzcie się, jak dokładnie go przyrządzić i co jeszcze można zrobić z obierek.
Nim dodacie marchewkę czy pietruszkę do zupy albo innej potrawy, zawsze je obieracie. A co robicie z obierkami? Pewnie lądują w koszu na śmieci? Jeśli tak, nigdy więcej tego nie róbcie. Tuż pod skórką warzyw znajduje się bowiem najwięcej wartościowych składników. Szkoda, by się marnowały. Podpowiemy wam więc, co z nich zrobić.
Jak wykorzystać obierki po warzywach?
Z obierek po warzywach można zrobić np. chipsy albo aromatyczny bulion. Ten drugi jest naprawdę zdrowy i smaczny. Można na jego bazie przygotować zupę czy sos.
Do przygotowania bulionu warto wykorzystać obierki z marchewki, pietruszki i selera, łupiny cebuli i czosnku, łodygi z pietruszki i różnych ziół, a także głąby kalafiora i brokułu, liście rzodkiewki, a nawet pomarszczone pomidory i ogórki.
Oczywiście przed obraniem warzywa dokładnie wyszorujcie i opłuczcie, tak, by obierki były czyste. Możecie je zbierać do czystego pojemnika i trzymać w zamrażalniku albo wsypać do woreczka strunowego i zamrozić. Gdy zbierze się już wystarczająca ilość warzywnych resztek, przygotujcie z nich bulion.
Przepis na bulion
Składniki:
-
obierki z włoszczyzny ok. 50 dag
-
łupiny cebuli i czosnku
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie bulionu
Obierki wsypcie do garnka, zalejcie 2 l wody, zagotujcie. Dodajcie oliwę z oliwek i gotujcie całość ok. 2 godziny na niedużym ogniu.
Po tym czasie przecedźcie wywar. Posólcie go i wykorzystajcie od razu do przygotowania np. zupy albo rozlejcie gorący do słoików i szczelnie zamknijcie. Po wystygnięciu trzymajcie w lodówce.
W naszym serwisie znajdziecie też informację o tym, jak wykorzystać wodę po gotowaniu ziemniaków , a także, co zrobić ze skorupkami po jajkach .
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak uratować przesolone danie? Znamy najłatwiejsze patenty pod słońcem
-
Ciasto na pierogi barwione sokiem z buraków. Efektowne i zniewalająco pyszne
-
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: absolutniedobre, newsy.gotujmy