Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać obierki po warzywach? Sposób na resztki
canva/Gpoint Studio

Jak wykorzystać obierki po warzywach? Sposób na resztki

10 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawialiście się, jak można wykorzystać obierki po warzywach? Mamy dla was doskonały sposób na te zdrowe resztki. Włóżcie je do garnka, zalejcie wodą i ugotujcie na nich aromatyczny bulion. Dowiedzcie się, jak dokładnie go przyrządzić i co jeszcze można zrobić z obierek.

Nim dodacie marchewkę czy pietruszkę do zupy albo innej potrawy, zawsze je obieracie. A co robicie z obierkami? Pewnie lądują w koszu na śmieci? Jeśli tak, nigdy więcej tego nie róbcie. Tuż pod skórką warzyw znajduje się bowiem najwięcej wartościowych składników. Szkoda, by się marnowały. Podpowiemy wam więc, co z nich zrobić.

Jak wykorzystać obierki po warzywach?

Z obierek po warzywach można zrobić np. chipsy albo aromatyczny bulion. Ten drugi jest naprawdę zdrowy i smaczny. Można na jego bazie przygotować zupę czy sos.

Do przygotowania bulionu warto wykorzystać obierki z marchewki, pietruszki i selera, łupiny cebuli i czosnku, łodygi z pietruszki i różnych ziół, a także głąby kalafiora i brokułu, liście rzodkiewki, a nawet pomarszczone pomidory i ogórki.

Oczywiście przed obraniem warzywa dokładnie wyszorujcie i opłuczcie, tak, by obierki były czyste. Możecie je zbierać do czystego pojemnika i trzymać w zamrażalniku albo wsypać do woreczka strunowego i zamrozić. Gdy zbierze się już wystarczająca ilość warzywnych resztek, przygotujcie z nich bulion.

Przepis na bulion

Składniki:

  • obierki z włoszczyzny ok. 50 dag

  • łupiny cebuli i czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie bulionu

Obierki wsypcie do garnka, zalejcie 2 l wody, zagotujcie. Dodajcie oliwę z oliwek i gotujcie całość ok. 2 godziny na niedużym ogniu.

Po tym czasie przecedźcie wywar. Posólcie go i wykorzystajcie od razu do przygotowania np. zupy albo rozlejcie gorący do słoików i szczelnie zamknijcie. Po wystygnięciu trzymajcie w lodówce.

W naszym serwisie znajdziecie też informację o tym, jak wykorzystać wodę po gotowaniu ziemniaków , a także, co zrobić ze skorupkami po jajkach .

bulion
bulion

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: absolutniedobre, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy