Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto na pierogi barwione sokiem z buraków. Efektowne i zniewalająco pyszne

Ciasto na pierogi barwione sokiem z buraków. Efektowne i zniewalająco pyszne

Ciasto na pierogi barwione sokiem z buraków
canva/happy_lark

Ciasto na pierogi powinno być delikatne, elastyczne i dobrze przyprawione. Takie właśnie uzyskamy, gdy do tradycyjnej masy nieco buraków. Intensywna barwa, delikatnie słodki smak i łatwość pracy z przygotowaną masą sprawią, że pierogi, które z nich przyrządzimy, zachwycą nawet największych sceptyków.

Ciasto na pierogi z dodatkiem buraka wygląda świetnie, lecz pełnię jego zalet wydobędziemy, odpowiednio dobierając farsz. Lekko słodka i elastyczna masa dobrze skomponuje się z serami np. z fetą. Równie smaczne będą duszone pieczarki. Pomijając zioła, możecie też przygotować idealne na deser pierogi ze słodkim serem. Skusicie się?

Przepis na efektowne buraczane ciasto na pierogi

Składniki:

  • 2 jaja

  • 150 g buraków

  • 400 g mąki orkiszowej

  • 50 ml wody

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka bazylii lub tymianku

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Buraki obieramy, ścieramy je na tarce o najmniejszych oczkach. Zalewamy je wrzącą wodą. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy do niej sól i zioła. Wlewamy oliwę i wbijamy jajka.

Mieszamy wszystkie składniki, a następnie łączymy masę z zalanymi wodą burakami. Masę przenosimy na stolnicę i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką.

Cały proces powinien trwać około kwadransa, a zakończyć powinien się uzyskaniem elastycznej masy o gładkiej konsystencji. Przykrywamy ją ściereczkę i odstawiamy na 25 minut.

Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, wycinamy krążki i faszerujemy je wybranym nadzieniem. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku do czasu, aż wypłyną.

Ciasto na pierogi z dodatkiem buraków będzie bardzo smaczne
Ciasto na pierogi z dodatkiem buraków będzie bardzo smaczne

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram