Ciasto na pierogi barwione sokiem z buraków. Efektowne i zniewalająco pyszne
![Ciasto na pierogi barwione sokiem z buraków](https://images.iberion.media/images/1920/51f2w3_WRUMYF_Ip_JB_79b_K_Uk_Ciasto_na_pierogi_barwione_sokiem_z_burakow_7a94080f52.jpg)
Ciasto na pierogi powinno być delikatne, elastyczne i dobrze przyprawione. Takie właśnie uzyskamy, gdy do tradycyjnej masy nieco buraków. Intensywna barwa, delikatnie słodki smak i łatwość pracy z przygotowaną masą sprawią, że pierogi, które z nich przyrządzimy, zachwycą nawet największych sceptyków.
Ciasto na pierogi z dodatkiem buraka wygląda świetnie, lecz pełnię jego zalet wydobędziemy, odpowiednio dobierając farsz. Lekko słodka i elastyczna masa dobrze skomponuje się z serami np. z fetą. Równie smaczne będą duszone pieczarki. Pomijając zioła, możecie też przygotować idealne na deser pierogi ze słodkim serem. Skusicie się?
Przepis na efektowne buraczane ciasto na pierogi
Składniki:
2 jaja
150 g buraków
400 g mąki orkiszowej
50 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii lub tymianku
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Buraki obieramy, ścieramy je na tarce o najmniejszych oczkach. Zalewamy je wrzącą wodą. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy do niej sól i zioła. Wlewamy oliwę i wbijamy jajka.
Mieszamy wszystkie składniki, a następnie łączymy masę z zalanymi wodą burakami. Masę przenosimy na stolnicę i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką.
Cały proces powinien trwać około kwadransa, a zakończyć powinien się uzyskaniem elastycznej masy o gładkiej konsystencji. Przykrywamy ją ściereczkę i odstawiamy na 25 minut.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, wycinamy krążki i faszerujemy je wybranym nadzieniem. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku do czasu, aż wypłyną.
![Ciasto na pierogi z dodatkiem buraków będzie bardzo smaczne](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/5gaSzSkDU0cR48mAGpIqPy/fdd796748cf47135cbebc136e6363069/Ciasto_na_pierogi_z_dodatkiem_burak__w_b__dzie_bardzo_smaczne.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta? Koniec z suchym jak wiór filetem
Sycąca i treściwa biała kiełbasa zapiekana z serem w naleśnikach. Idealny obiad na Wielkanoc
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: ofeminin
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek na DK 81](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_na_DK_81_3e3c709e79.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Ewa Kasprzyk, Iwona Pavlović](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Kasprzyk_Iwona_Pavlovic_be78aa4494.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)