Smakosze.pl Przepisy Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii?
canva/v_zaitsev

Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii?

21 czerwca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Cukinia jest wielkim letnim przysmakiem. Coraz częściej na naszych stołach pojawiają się również jej kwiaty. Zdradzamy, jak wykorzystać je w kuchni i podajemy przepis na pyszne danie właśnie z tym składnikiem w roli głównej.

Jadalne kwiaty to nowy trend w naszych kuchniach. Niestety, w Polsce nie są one jeszcze łatwo dostępnym towarem. Mamy jednak nadzieję, że sytuacja ulegnie zmianie i już wkrótce będą one gościć niemal na każdym stole.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii?

Sezon na kwiaty cukinii trwa przez kilka miesięcy - od końca maja aż do jesieni. Kwiaty nie tylko zachwycają swoim efektownym wyglądem, ale również smakiem - są lekkie i delikatne .

Możemy je podawać na kilka różnych sposobów wszystko zależy od naszej fantazji oraz preferencji. Z powodzeniem możemy je smażyć, zapiekać, dusić, grillować, marynować lub nawet faszerować dowolnym nadzieniem .

Wspaniale sprawdzą się też jako przystawka, składnik s ałatek, placków, omletów oraz zapiekanek . Poniżej podajemy prosty przepis na pyszną przekąskę - kwiaty cukinii faszerowane serkiem ricotta!

Przepis na kwiaty cukinii nadziewane serkiem ricotta

Składniki:

  • 10 kwiatów cukinii

  • 150 g serka ricotta

  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

  • 1/2 szklanki liści bazylii

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki miodu najlepiej o delikatnym smaku

Sposób wykonania:

Delikatnie opłukaj kwiaty cukinii i osusz je na ręcznikach. W osobnej misce wymieszaj ricottę z solą, świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną bazylią. Wkładaj po łyżce powstałego nadzienia do każdego kwiatu .

Rozgrzej patelnię, dodaj masło, a gdy będzie już roztopione ułóż kwiaty cukinii i smaż je przez pół minuty, przewróć na drugą stronę i znów smaż przez kolejne pół minuty .

Projekt bez tytułu - 2021-06-21T110831.819
undefined

źródło: canva/ Maria_Lapina

Wyłóż kwiaty na półmiski, dopraw solą i pieprzem, polej miodem i opcjonalnie posyp świeżymi listkami bazylii . Smacznego ;)

Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy. Niedawno pisaliśmy m.in. o orzeźwiającej surówce z ogórka i cukinii oraz idealnej na upały sałatce z arbuza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: facet i kuchnia/ kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy