Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii?
Cukinia jest wielkim letnim przysmakiem. Coraz częściej na naszych stołach pojawiają się również jej kwiaty. Zdradzamy, jak wykorzystać je w kuchni i podajemy przepis na pyszne danie właśnie z tym składnikiem w roli głównej.
Jadalne kwiaty to nowy trend w naszych kuchniach. Niestety, w Polsce nie są one jeszcze łatwo dostępnym towarem. Mamy jednak nadzieję, że sytuacja ulegnie zmianie i już wkrótce będą one gościć niemal na każdym stole.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii?
Sezon na kwiaty cukinii trwa przez kilka miesięcy - od końca maja aż do jesieni. Kwiaty nie tylko zachwycają swoim efektownym wyglądem, ale również smakiem - są lekkie i delikatne .
Możemy je podawać na kilka różnych sposobów wszystko zależy od naszej fantazji oraz preferencji. Z powodzeniem możemy je smażyć, zapiekać, dusić, grillować, marynować lub nawet faszerować dowolnym nadzieniem .
Wspaniale sprawdzą się też jako przystawka, składnik s ałatek, placków, omletów oraz zapiekanek . Poniżej podajemy prosty przepis na pyszną przekąskę - kwiaty cukinii faszerowane serkiem ricotta!
Przepis na kwiaty cukinii nadziewane serkiem ricotta
Składniki:
-
10 kwiatów cukinii
-
150 g serka ricotta
-
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
-
1/2 szklanki liści bazylii
-
2 łyżki masła
-
2 łyżki miodu najlepiej o delikatnym smaku
Sposób wykonania:
Delikatnie opłukaj kwiaty cukinii i osusz je na ręcznikach. W osobnej misce wymieszaj ricottę z solą, świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną bazylią. Wkładaj po łyżce powstałego nadzienia do każdego kwiatu .
Rozgrzej patelnię, dodaj masło, a gdy będzie już roztopione ułóż kwiaty cukinii i smaż je przez pół minuty, przewróć na drugą stronę i znów smaż przez kolejne pół minuty .
Wyłóż kwiaty na półmiski, dopraw solą i pieprzem, polej miodem i opcjonalnie posyp świeżymi listkami bazylii . Smacznego ;)
Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy. Niedawno pisaliśmy m.in. o orzeźwiającej surówce z ogórka i cukinii oraz idealnej na upały sałatce z arbuza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: facet i kuchnia/ kwestia smaku