Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-06-18T132113.682

canva/margouillatphotos

Przepis na orzeźwiającą sałatkę z arbuza i sera feta

18 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sałatka z arbuza to i sera feta to doskonały pomysł na szybką przekąską w upalne dni. Orzeźwiający owoc to wręcz idealny wybór, gdy z nieba leje się prawdziwy żar. Podajemy przepis na pyszną sałatkę, która zachwyci wszystkich domowników.

Gdy doskwierają nam upały, sięgnijmy po lekkie i orzeźwiające dania. Doskonałym wyborem jest choćby arbuz, który zawiera w sobie wiele wody. O tym jak wybrać słodkiego i dojrzałego, pisaliśmy tutaj.

Owoc doskonale łączy się z popularnym serem feta. Proponujemy dzisiaj prostą i smaczną sałatkę, która idealnie sprawdzi się właśnie w upalne dni. Jak ją przygotować?

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Przepis na sałatkę z arbuzem i serem feta

Składniki:

  • 1 arbuz

  • 2 limonki

  • 250 g sera feta

  • 1 czerwona cebula

  • mały pęczek pietruszki

  • mały pęczek mięty

  • 3 łyżki oliwy

  • 200 g oliwek

  • świeżo mielony pieprz

image

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Obierz czerwoną cebulę i pokrój na cienkie półplasterki. Przełóż ją do miski i zalej sokiem wyciśniętym z limonek. Dzięki temu nie będzie zbyt ostra.

Usuń pestki z arbuza, a następnie wykrój jego miąższ na kawałki o trójkątnym kształcie. Każdy z nich powinien mieć mniej więcej 4 cm grubości.

Projekt bez tytułu (7)

Świeży arbuz

źródło: canva

Pokrój fetę w kostkę podobnej wielkości i wyłóż wraz z kawałkami arbuza do szerokiej i płaskiej miski. Posiekaj listki mięty oraz natkę pietruszki i posyp nimi sałatkę.

Na wierzch sałatki włóż cebulę wraz z sokiem z limonki oraz pokrojone oliwki. Całość polewamy oliwą i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Bardzo delikatnie mieszamy sałatkę (najlepiej dłońmi), tak by nie połamać delikatnego sera feta. Smacznego ;)

Polecamy również przepis na szwedzką wersję mizerii.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poezja-smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >