Przepis na orzeźwiającą sałatkę z arbuza i sera feta
Sałatka z arbuza to i sera feta to doskonały pomysł na szybką przekąską w upalne dni. Orzeźwiający owoc to wręcz idealny wybór, gdy z nieba leje się prawdziwy żar. Podajemy przepis na pyszną sałatkę, która zachwyci wszystkich domowników.
Gdy doskwierają nam upały, sięgnijmy po lekkie i orzeźwiające dania. Doskonałym wyborem jest choćby arbuz, który zawiera w sobie wiele wody. O tym jak wybrać słodkiego i dojrzałego, pisaliśmy tutaj.
Owoc doskonale łączy się z popularnym serem feta. Proponujemy dzisiaj prostą i smaczną sałatkę, która idealnie sprawdzi się właśnie w upalne dni. Jak ją przygotować?
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Przepis na sałatkę z arbuzem i serem feta
Składniki:
1 arbuz
2 limonki
250 g sera feta
1 czerwona cebula
mały pęczek pietruszki
mały pęczek mięty
3 łyżki oliwy
200 g oliwek
świeżo mielony pieprz
Sposób wykonania:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój na cienkie półplasterki. Przełóż ją do miski i zalej sokiem wyciśniętym z limonek. Dzięki temu nie będzie zbyt ostra.
Usuń pestki z arbuza, a następnie wykrój jego miąższ na kawałki o trójkątnym kształcie. Każdy z nich powinien mieć mniej więcej 4 cm grubości.
źródło: canva
Pokrój fetę w kostkę podobnej wielkości i wyłóż wraz z kawałkami arbuza do szerokiej i płaskiej miski. Posiekaj listki mięty oraz natkę pietruszki i posyp nimi sałatkę.
Na wierzch sałatki włóż cebulę wraz z sokiem z limonki oraz pokrojone oliwki. Całość polewamy oliwą i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Bardzo delikatnie mieszamy sałatkę (najlepiej dłońmi), tak by nie połamać delikatnego sera feta. Smacznego ;)
Polecamy również przepis na szwedzką wersję mizerii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: poezja-smaku