Orzeźwiająca surówka z ogórka i cukinii
Przepyszna surówka jest jednym z tych dodatków obiadowych, którego nie powinno zabraknąć u boku tradycyjnych dań. Tym razem warto postawić na smakołyk na bazie ogórków i cukinii. Efekt powala na łopatki. Surówka świetnie sprawdza się w upalne dni. Swój doskonały aromat zawdzięcza zaś odrobinie koperku.
Surówka przeważnie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Specjał z ogórków i cukinii nie jest tutaj wyjątkiem. Przyrządzenie dodatku obiadowego nie powinno zająć więcej niż kilka minut. Surówka w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Surówka z ogórków i cukinii znakomicie orzeźwia
Nie od dziś wiadomo, że surówka jest istotnym elementem obiadu. Warto ją również traktować w roli niezależnej przekąski. Zwłaszcza kiedy za oknem panuje tak upalna pogoda, jak dzisiaj. W takich okolicznościach idealnym wyborem jest surówka z ogórka i cukinii.
Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodny przepis na wyśmienitą surówkę z selera. Dziś sięgniemy po inne warzywa. Surówka z ogórków i cukinii sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów.
Przepis na surówkę z ogórków i cukinii jest banalnie prosty. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Na przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku minut. Jakich produktów potrzebujemy?
2 ogórki szklarniowe
cukinia
4 ząbki czosnku
pęczek koperku
150 ml jogurtu naturalnego
15 ml octu winnego
sól i pieprz
Prosty przepis na wyśmienitą surówkę
Na początku musimy starannie umyć warzywa. Następnie należy je rozdrobnić. Możemy pokroić je na półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wybór należy do nas. Zielone smakołyki posypujemy solą i mieszamy.
(Canva / Yana Gayvoronskaya)
Tak przygotowane warzywa odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie wypuszczą one z siebie nadmiar wody, który należy odcedzić. Warzywa wzbogacamy o wyciśnięte ząbki czosnku oraz posiekany koperek.
Surówka jest już prawie gotowa. Wystarczy, że dodamy do niej jogurt i ocet. Po zamieszaniu składników odstawiamy specjał na kilkanaście minut. Surówka w tej odsłonie dobrze sprawdzi się do potraw z grilla. Godny uwagi jest także fantastyczny dodatek z kapusty pekińskiej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: e-przepisykulinarne.pl