Smakosze.pl
Surówka z ogórka i cukinii

Canva / Tatiana Volgutova

Orzeźwiająca surówka z ogórka i cukinii

19 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Przepyszna surówka jest jednym z tych dodatków obiadowych, którego nie powinno zabraknąć u boku tradycyjnych dań. Tym razem warto postawić na smakołyk na bazie ogórków i cukinii. Efekt powala na łopatki. Surówka świetnie sprawdza się w upalne dni. Swój doskonały aromat zawdzięcza zaś odrobinie koperku.

Surówka przeważnie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Specjał z ogórków i cukinii nie jest tutaj wyjątkiem. Przyrządzenie dodatku obiadowego nie powinno zająć więcej niż kilka minut. Surówka w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Surówka z ogórków i cukinii znakomicie orzeźwia

Nie od dziś wiadomo, że surówka jest istotnym elementem obiadu. Warto ją również traktować w roli niezależnej przekąski. Zwłaszcza kiedy za oknem panuje tak upalna pogoda, jak dzisiaj. W takich okolicznościach idealnym wyborem jest surówka z ogórka i cukinii.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodny przepis na wyśmienitą surówkę z selera. Dziś sięgniemy po inne warzywa. Surówka z ogórków i cukinii sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów.

Przepis na surówkę z ogórków i cukinii jest banalnie prosty. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Na przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku minut. Jakich produktów potrzebujemy?

pilne-1616323242

Masowe zatrucie pokarmowe w Charkowie po zjedzeniu sushi

CZYTAJ DALEJ
  • 2 ogórki szklarniowe

  • cukinia

  • 4 ząbki czosnku

  • pęczek koperku

  • 150 ml jogurtu naturalnego

  • 15 ml octu winnego

  • sól i pieprz

Prosty przepis na wyśmienitą surówkę

Na początku musimy starannie umyć warzywa. Następnie należy je rozdrobnić. Możemy pokroić je na półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wybór należy do nas. Zielone smakołyki posypujemy solą i mieszamy.

Surówka w wyjątkowej odsłonie

Surówka w wyjątkowej odsłonie

(Canva / Yana Gayvoronskaya)

Tak przygotowane warzywa odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie wypuszczą one z siebie nadmiar wody, który należy odcedzić. Warzywa wzbogacamy o wyciśnięte ząbki czosnku oraz posiekany koperek.

Surówka jest już prawie gotowa. Wystarczy, że dodamy do niej jogurt i ocet. Po zamieszaniu składników odstawiamy specjał na kilkanaście minut. Surówka w tej odsłonie dobrze sprawdzi się do potraw z grilla. Godny uwagi jest także fantastyczny dodatek z kapusty pekińskiej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-przepisykulinarne.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >