Smakosze.pl Produkty Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora?
canva/oceane2508

Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora?

4 marca 2022

Kupując kalafiora, wybieracie warzywo pozbawione liści? To duży błąd. Traktowane jako odpad zielone części tej rośliny nie tylko są jadalne, ale też bardzo smaczne. Podpowiadamy, jak można je wykorzystać w kuchni.

Kalafior jest warzywem, po które warto sięgać w sezonie zimowym. Smakuje wtedy najlepiej, a zawarte w nim składniki odżywcze pomogą nam wzmocnić organizm. Witamina A, C, B6 E i K oraz cynk, selen, żelazo czy fosfor to tylko niektóre z korzystnych dla zdrowia komponentów, jakie w nim znajdziemy. Liście kalafiora także je zawierają.

Jak wykorzystać liście kalafiora?

Zielone części warzywa można dusić, zasmażać, piec, gotować, kisić i suszyć. J eżeli mamy pod ręką liście młode i delikatne, dobrym pomysłem będzie dodanie ich do surówki lub warzywno-owocowego koktajlu.

Liście sprawdzą się też jako element wyciskanego soku, a także zdrowa warzywna przekąska serwowana z lekkim dipem np. czosnkowym przyrządzonym na jogurcie. W tej ostatniej wersji możemy pokusić się o zapieczenie kalafiorowych listków. Uzyskamy wtedy smaczne chipsy.

Ta część smacznej zimowej rośliny będzie doskonała jako element gulaszów warzywnych i potrawek. Dodać je z powodzeniem możecie też do indyjskiego curry — z mleczkiem kokosowym i orientalnymi przyprawami komponuje się bardzo dobrze.

Liście kalafiora warto dodać do zup

Zielone kawałki wykorzystać możemy na kilka sposobów. Najprostszym rozwiązaniem będzie ugotowanie ich wraz z pozostałymi częściami kalafiora i zblendowanie warzywa na krem. Z tego przepisu wyjdzie naprawdę smaczny.

Wspomniane wcześniej kalafiorowe chipsy będą też pasowały do kremu ziemniaczanego czy innej wyrazistej zupy wymagającej delikatnego i efektownego wykończenia. Zielonymi fragmentami można też wzbogacić zupę jarzynową lub bulion z resztek .

Do przyrządzenia kremu kalafiorowego wykorzystajcie całe warzywo
Do przyrządzenia kremu kalafiorowego wykorzystajcie całe warzywo

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Kolpakova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile, ograniczamsie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy