Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora?
Kupując kalafiora, wybieracie warzywo pozbawione liści? To duży błąd. Traktowane jako odpad zielone części tej rośliny nie tylko są jadalne, ale też bardzo smaczne. Podpowiadamy, jak można je wykorzystać w kuchni.
Kalafior jest warzywem, po które warto sięgać w sezonie zimowym. Smakuje wtedy najlepiej, a zawarte w nim składniki odżywcze pomogą nam wzmocnić organizm. Witamina A, C, B6 E i K oraz cynk, selen, żelazo czy fosfor to tylko niektóre z korzystnych dla zdrowia komponentów, jakie w nim znajdziemy. Liście kalafiora także je zawierają.
Jak wykorzystać liście kalafiora?
Zielone części warzywa można dusić, zasmażać, piec, gotować, kisić i suszyć. J eżeli mamy pod ręką liście młode i delikatne, dobrym pomysłem będzie dodanie ich do surówki lub warzywno-owocowego koktajlu.
Liście sprawdzą się też jako element wyciskanego soku, a także zdrowa warzywna przekąska serwowana z lekkim dipem np. czosnkowym przyrządzonym na jogurcie. W tej ostatniej wersji możemy pokusić się o zapieczenie kalafiorowych listków. Uzyskamy wtedy smaczne chipsy.
Ta część smacznej zimowej rośliny będzie doskonała jako element gulaszów warzywnych i potrawek. Dodać je z powodzeniem możecie też do indyjskiego curry — z mleczkiem kokosowym i orientalnymi przyprawami komponuje się bardzo dobrze.
Liście kalafiora warto dodać do zup
Zielone kawałki wykorzystać możemy na kilka sposobów. Najprostszym rozwiązaniem będzie ugotowanie ich wraz z pozostałymi częściami kalafiora i zblendowanie warzywa na krem. Z tego przepisu wyjdzie naprawdę smaczny.
Wspomniane wcześniej kalafiorowe chipsy będą też pasowały do kremu ziemniaczanego czy innej wyrazistej zupy wymagającej delikatnego i efektownego wykończenia. Zielonymi fragmentami można też wzbogacić zupę jarzynową lub bulion z resztek .
Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Kolpakova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: olgasmile, ograniczamsie