Bulion z obierek warzywnych - szybki i rewolucyjny pomysł na resztki
Ostatnio panuje trend na niemarnowanie żywności. Jeśli więc tak jak my chcecie być na czasie, wykorzystujcie nawet pozorne resztki. Dziś przedstawiamy wam pomysł na doskonały bulion z warzywnych obierek. Ugotujcie go, rozlejcie do słoiczków i używajcie do dosmaczania zup i sosów.
Być może niektórzy z was już przed świętami zaplanowali, że tym razem nic się nie zmarnuje. Jeśli więc zostawiliście sobie czyste obierki z warzyw i nie wiecie co najlepiej z nimi zrobić, podpowiadamy — ugotujcie z nich bulion. A może w Sylwestra czy w Nowy Rok czeka was warzywna uczta? Jeśli tak nie pozwólcie, by zmarnowały się warzywne obierki.
Oczywiście przed obraniem warzyw, z których obierki chcecie wykorzystać do celów kulinarnych, warzywa trzeba dokładnie wyszorować i opłukać. Dobrze by było, gdyby marchewki, pietruszki czy seler pochodziły z zaufanej uprawy.
Pamiętajcie, że pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników. Jednak pod warunkiem, że warzywa nie są przenawożone. Jeśli macie wątpliwości co do ich pochodzenia, lepiej grubiej je obierzcie i nie przetwarzajcie takich obierek w celach spożywczych.
Bulion z obierek warzywnych
W jaki sposób ugotować bulion z obierek? Prosta sprawa. Obierki przełóżcie do garnka, dodajcie 2-3 listki laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz 1-2 łyżeczki soli. Całość zalejcie zimną wodą, by tylko przykryła obierzyny. Garnek podgrzewajcie na małym ogniu, aż całość się zagotuje. Potem gotujcie wywar jeszcze 1-1,5 godziny przy uchylonej pokrywce.
Przecedzony bulion rozlejcie do małych słoiczków. Szczelnie zakręćcie, a gdy wystygnie, wstawcie do lodówki i zużywajcie sukcesywnie. Bulion możecie też zamrozić w plastikowych pojemnikach. Wtedy jego przydatność do spożycia wydłuży się do kilku tygodni. Taki bulion jest na tyle smaczny, że można go też zwyczajnie pić.
Jakie obierki najlepsze są na bulion?
Na bulion najlepiej nadają się obierki z warzyw o dość neutralnym smaku. Zbierajcie więc obierzyny z marchewki, pietruszki, selera, wierzchnie liście pora, łuski cebuli i czosnku. Nie odtrącajcie też skórki z dyni, imbiru czy łodyg z natki pietruszki albo koperku.
Jeśli chcecie przygotować bulion o kapuścianym posmaku, możecie też dorzucić resztki z warzyw kapustnych, np. kalafiora, brokuła, kapusty. Skórki z ziemniaków, podobnie jak z buraków są smaczne i zdrowe, jednak nadają bulionowi specyficznych cech. Dlatego możecie z nich zrezygnować.
Czyste obierki z warzyw możecie gromadzić w wiaderku i przechowywać w lodówce. Gdy uzbieracie ich wystarczająco dużo, przystąpcie go gotowania bulionu.
W naszym serwisie znajdziecie też inne porady dotyczące obierek z warzyw i owoców. Sprawdźcie, jak wykorzystać obierki po ziemniakach, a także jak zrobić ocet z jabłkowych obierek.
Źródło zdjęcia: canva/trgowanlock
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: hajduczeknaturalnie