Smakosze.pl Produkty Jak wykorzystać w kuchni morwę czarną?
Canva / Maryna Iaroshenko

Jak wykorzystać w kuchni morwę czarną?

9 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Morwa czarna jest dziś nieco zapomniana. Jednak z pewnością warto dodać ją do swojego jadłospisu, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ciemne owoce można bez większych problemów przekształcić w przepyszne przetwory.

Morwa czarna charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem z przebijającymi się kwaśnymi nutami. Bez wątpienia przypadnie do gustu wielu smakoszom. Zwłaszcza jeśli przygotujemy jej owoce w odpowiedni sposób.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jakie sekrety skrywa morwa czarna?

Jakiś czas temu na naszym portalu gościła morwa biała . Jest ona o wiele słodsza od czarnej odmiany i łatwiej się na nią natknąć. Okazuje się, że morwa czarna również ma wiele zalet. Znajdziemy w niej wiele witamin i minerałów.

Morwa czarna zawiera żelazo, potas, magnez, fosfor, witaminę C, witaminę PP oraz witaminy z grupy B . Oprócz tego owoce są dobrym źródłem flawonoidów i kwasów organicznych. Warto po nie sięgać w przypadku arytmii, miażdżycy, kaszlu, astmie oskrzelowej oraz chorobach nerek.

Zdrowe owoce można jeść na surowo, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z nich wyśmienite konfitury. Morwa czarna w tej odsłonie sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Konfitura z morwy czarnej

Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Będziemy potrzebowali 2 kilogramów morwy czarnej, kilograma cukru oraz pół litra wody . Przygotowanie rozpoczynamy od starannego umycia owoców.

Umyte owoce morwy czarnej umieszczamy w garnku. Podgrzewamy je na małym ogniu. Stopniowo dodajemy do nich wodę i mieszamy. Gdy owoce zmniejszą swoją objętość, wówczas wzbogacamy je o cukier.

Kiedy woda odparuje i otrzymamy konsystencję konfitury, nasz wyrób przekładamy do czystych słoików i pasteryzujemy. Jak jeszcze możemy wykorzystać morwę czarną w kuchni?

Konfitura z morwy czarnej
Konfitura z morwy czarnej

Canva / cometary

Sok z morwy czarnej

Do przygotowania soku będziemy potrzebowali 2 kilogramów morwy czarnej, kilograma cukru oraz 750 ml wody . Oczyszczone i umyte owoce zasypujemy cukrem. Dodajemy do nich wodę i podgrzewamy na małym ogniu przez około 3 godziny.

Mieszankę przecedzamy przez gazę. Owoce warto wycisnąć. Wówczas zyskamy więcej soku. Gotowy produkt musimy jeszcze raz podgrzać. Godny uwagi jest także napój z liści morwy białej .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ekologia; WP Kuchnia; zgardenpl.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy