Większość z nas się nimi zajada, a mogą poważnie uczulać. Na to trzeba szczególnie uważać kupując nowalijki
Przyszła wiosna, a na straganach zaczynają pojawiać się nowalijki. Młodziutka rzodkiewka, szczypiorek, ogórek i sałata, aż proszą się, by ich skosztować. Jednak ta zachcianka może czasem wywołać pewne problemy ze zdrowiem. Na co trzeba szczególnie uważać?
Nowalijki pełne smaku, ale czy zdrowe?
Jeśli tęskniliście za młodziutkimi warzywami, to w końcu będzie można się nimi zajadać do woli. Wiosna to znak, że kupimy nowalijki. Pachnący szczypiorek, młode ogórki, czy rzodkiewki będą niebawem kusić na straganach. Wielu z nas kupi te wiosenne pyszności, przecież całą zimę na nie czekaliśmy.
Taka mizeria z młodych ogórków nie ma sobie równych, a twarożek z wiosenną rzodkiewką i młodym szczypiorkiem, najlepiej smakuje na śniadanie. Jednak po zjedzeniu nowalijek możemy zauważyć u siebie pewne nieprawidłowości. Wysypka, pokrzywka, pieczenie w ustach i ból głowy mogą wystąpić po skosztowaniu młodych warzyw.
Siekam liście szpinaku i dodaję płatki owsiane. Dzięki temu śniadaniu zrzuciłem już 3 kgCzy nowalijki wywołują alergię?
Nowalijki nie muszą powodować alergii, ale środki do nawożenia, którymi zostały potraktowane, już tak. Może pojawić się łzawienie oczu, ból głowy, wymioty i biegunka. Środki chemiczne mają stymulować szybszy wzrost warzyw, by jak najprędzej trafiły one do sprzedaży. Związki azotu, które są stosowane w nadmiarze, a do tego środki grzybobójcze, sprawiają, że do sklepów trafiają nowalijki przepełnione chemią.
Jednak dobrą informacją jest to, że z objawami alergii po zjedzeniu nowalijek, można sobie radzić. Dr Marta Kołacińska-Flont, która jest alergologiem, powiedziała w rozmowie z portalem onet.pl:
W przypadku pokrzywki lub wysypki należy zastosować doustne leki przeciwhistaminowe, a w przypadku biegunki, nudności i wymiotów, musimy uzupełniać płyny i też przyjmować leki przeciwhistaminowe
Jak kupować nowalijki?
Nowalijki niekiedy bywają nasycone nawozami, ale czy to oznacza, że powinniśmy zrezygnować z ich jedzenia? Nie musimy tego robić, ale warto kierować się pewnymi zasadami podczas kupowania młodziutkich warzyw. Nie wybierajmy najbardziej dorodnych warzyw. Ich wygląd może oznaczać, że były zbyt mocno nawożone.
Nie sięgajmy też po warzywa z plamkami, śladami gnicia, czy przebarwieniami. Natomiast pomidory, ogórki i włoszczyznę obierajmy ze skórki. Pod nią gromadzą się szkodliwe substancje.
Pamiętajmy przede wszystkim o dokładnym myciu nowalijek, a nawet ich moczeniu. 15 minut wystarczy, by pozbyć się niechcianych substancji.
Sprawdź, czy tacka do grillowania to dobry pomysł. Przypomnij sobie także kultowe danie ze Strzelczykiem.
Źródło: medonet.pl, pytanienasniadanie.tvp.pl