Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Niezwykłe zalety morwy białej
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:43

Niezwykłe zalety morwy białej

Morwa biała zaskakuje właściwościami
Pixabay / byrev

Morwa biała nie jest smakołykiem, który często pojawia się w naszym jadłospisie. Z pewnością warto to zmienić, ponieważ możemy wiele zyskać. Każdy smakosz, który chce zadbać o swoje zdrowie, powinien wiedzieć, co można zyskać dzięki morwie białej.

Jakie sekrety skrywa morwa biała?

Nie da się ukryć, że morwa biała nie należy do grona najpopularniejszych owoców. Są one jasne i odrobinę podłużne. Niektórzy mogą pomylić je z jeżynami. Jednak morwa biała jest od nich słodsza. Warto przyjrzeć się bliżej tej roślinie.

Czasami nieoczywiste rośliny mogą okazać się dobrym i zdrowym dodatkiem do kulinariów. Jakiś czas temu wspominaliśmy o zaletach pokrzywy. Dziś skupimy się na roślinie określanej, jako morwa biała.

Morwa biała wywodzi się z Chin. W Europie uprawiana jest od XIX wieku. Roślina może mieć nawet 20 metrów wysokości, a jej owoców można przygotować soki, kompoty, przetwory i nalewki. Morwa biała od lat jest wykorzystywana również w medycynie ludowej.

Owoce morwy białej dobrze sprawdzają się wówczas, gdy chcemy ograniczyć słodycze. Suszone owoce są wyjątkowo smakowite i pohamują naszą chęć na mniej zdrowe słodkości. Oczywiście możemy je wykorzystać również przy przygotowywaniu deserów.

(Wikipedia/ Luis Fernández García/ CC BY-SA 2.1 es)

Morwa biała jest bogactwem witamin i minerałów

Okazuje się, że nie tylko owoce morwy białej są godne zainteresowania. Liście rośliny są pełne cennych składników odżywczych. Lista jest naprawdę imponująca i dobitnie pokazuje, jak zdrowa jest morwa biała. Co się w niej znajduje?

  • witamina C

  • witamina B1

  • witamina B2

  • witamina B6

  • witamina D

  • witamina E

  • wapń

  • fosfor

  • żelazo

  • aminokwasy egzogenne

  • flawonoidy

Na co pomaga morwa biała?

Liście morwy białej mogą pomóc w walce z cukrzycą. Zawarte w roślinie składniki pomagają w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Właśnie morwa biała jest bazą pod wiele preparatów dla osób, którym doskwiera cukrzyca. Oczywiście przed rozpoczęciem takich działań najlepiej skontaktować się z lekarzem.

Morwa biała przyjmowana regularnie może pomóc nam w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, a tym samym uchronić nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Warto także zauważyć, że liście wykazują właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Liście rośliny zawierają również ekstrakty, które działają przeciwmiażdżycowo. Okazuje się, że mogą one nawet uchronić nas przed chorobą Alzheimera. Morwa białą jest dostępna w formie różnych preparatów. Smakosze dbający o zdrowie powinni także regularnie zajadać szczypiorek.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dr Gaja; e-ogródek

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta