Jak zabezpieczyć otwarty koncentrat pomidorowy przed pleśnieniem? Znamy 2 skuteczne sposoby
Koncentrat pomidorowy jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Wzmacnia ich smak i aromat, dodaje koloru. Niestety produkt po otwarciu może stać w lodówce tylko kilka dni, później zaczyna pleśnieć. Najlepszym sposobem na zabezpieczenie przed pleśnią niezużytego w całości produktu jest olej oraz przechowywanie go do góry dnem.
Koncentrat pomidorowy jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Dodajemy go do zupy pomidorowej, sosów, fasolki po bretońsku i innych potraw. Otwarty koncentrat należy szybko wykorzystać, ponieważ zaczyna pleśnieć już po kilku dniach. Jest na to jednak skuteczny sposób.
Niektórzy zamrażają koncentrat pomidorowy. To dobry sposób na przedłużenie jego trwałości, jednak wtedy produkt jest twardy i zabiera nam miejsce w zamrażarce. Najlepszym trikiem na zachowanie smaku i świeżości koncentratu jest oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
Tłuszcz doskonale zabezpiecza koncentrat pomidorowy przed szkodliwym wpływem różnych czynników i pleśnieniem. Słoiczek z produktem może stać w lodówce, więc nie zmieni swojej tekstury, a będzie smaczny i świeży przez wiele tygodni.
Jak przechowywać koncentrat pomidorowy, żeby nie spleśniał?
Wyrównaj łyżeczką powierzchnię koncentratu pomidorowego, następnie wlej do słoika olej rzepakowy lub oliwę z oliwek na grubość ok. pół centymetra, zakręć i wstaw do lodówki. Koncentrat przechowywany w ten sposób będzie smaczny i świeży przez wiele tygodni.
Tłusta warstwa odcina dostęp powietrza do koncentratu i chroni przed powstawaniem pleśni. To najlepszy sposób na przedłużenie świeżość produktu. Koncentrat będzie nadawał się do spożycia nawet przez 4- 5 tygodni.
Drugim sposobem ograniczającym dostęp powietrza do już otwartego koncentratu pomidorowego jest odwrócenie zakręconego słoiczka do góry dnem. Jeśli używasz koncentrat z kartonika, przełóż go do słoiczka. Ten sposób sprawdzi się też w przypadku rzadszych produktów, jak przecier pomidorowy czy passata.
Koncentrat pomidory można również zamrozić
Sposobem na przedłużenie świeżości koncentratu jest również jego zamrożenie. Przecier przełóż do foliowego woreczka, uformuj z niego wałek i włóż do zamrażarki. Zamrożony koncentrat możesz pokroić na porcje i włożyć do zbiorczego woreczka strunowego. Tak utrwalony produkt możesz trzymać w zamrażarce kilka tygodni. Minusem tej metody jest fakt, że nie zawsze mamy w zamrażarce wystraczająco dużo miejsca. Zamrożony koncentrat bez problemu dodamy do gorącej zupy czy sosu. Gdy jednak chcemy go wykorzystać w zimnej potrawie, musimy go wcześniej rozmrozić.
Jak przechowywać jabłka , żeby się nie psuły? Dowiedz się również, jak należy przechowywać miód , żeby nie stracił wartości odżywczych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pożywna jednogarnkowa strawa z mielonej wołowiny. Meksykańskie danie na mecz z Meksykiem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama