Pożywna jednogarnkowa strawa z mielonej wołowiny. Meksykańskie danie na mecz z Meksykiem
Chili con carne, czyli potrawa z mieloną wołowiną w meksykańskim stylu jest doskonałym pomysłem na danie obiadowe, imprezowe czy meczowe. Potrawa podana z ryżem i kwaśną śmietaną albo kukurydzianym nachos smakuje rewelacyjnie. Poznaj przepis na pyszne danie jednogarnkowe rodem z Meksyku.
Chili con carne jest tradycyjną potrawą pochodzącą ze słonecznego Meksyku. Danie z wołowiną, papryką, fasolą czerwoną i kukurydzą jest niezwykle pożywne i proste w przygotowaniu. Kluczowym składnikiem jest tutaj mielona wołowina oraz kmin rzymski, który nadaje daniu charakteru.
Danie jednogarnkowe z mieloną wołowiną podaję z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym i kleksem kwaśnej śmietany. Śmietana doskonale neutralizuje ostrość potrawy i jednocześnie dobrze z nim kontrastuje, podkręcając smak.
Danie z wołowiną jest gotowe w niecałą godzinę i praktycznie robi się samo. Wszystko, co musisz zrobić, to przygotować składniki i dodawać je w odpowiedniej kolejności. Danie jednogarnkowe jest proste, pożywne i doskonałe w smaku, koniecznie musisz spróbować.
Chili con carne, czyli meksykańskie danie jednogarnkowe
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
1 duża cebula czerwona
2 ząbki czosnku
400 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów krojonych
sól, pieprz
kmin rzymski
płatki chili
natka pietruszki lub świeża kolendra
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić jednogarnkowe danie z wołowiny w meksykańskim stylu?
W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę. Następnie dodaj posiekany czosnek, mięso mielone, oprósz solidnie solą, pieprzem, kminem rzymskim i podsmaż. Dodaj pokrojoną paprykę czerwoną. Wlej passatę pomidorową i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.
Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy, przełóż do garnka, wymieszaj i gotuj 10 minut. Danie dopraw do smaku solą, płatkami chili i kminem rzymskim, oprósz posiekaną zieleniną i podaj, smacznego.
Przygotuj również meksykańskie tacos z kurczakiem na przekąskę. Na danie główne polecam również wyśmienitą zupę z kukurydzy. Jest idealna na szybki i pożywny obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Świąteczny makowiec bez zawijania. Ciasto na kruchym spodzie podbije serca wszystkich gości
Jak zabezpieczyć otwarty koncentrat pomidorowy przed pleśnieniem? Znamy 2 skuteczne sposoby
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama