Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pożywna jednogarnkowa strawa z mielonej wołowiny. Meksykańskie danie na mecz z Meksykiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.11.2022 12:37

Pożywna jednogarnkowa strawa z mielonej wołowiny. Meksykańskie danie na mecz z Meksykiem

Pożywne danie jednogarnkowe z mielonej wołowiny. Idealne na obiad, imprezę lub mecz
canva/Dar1930

Chili con carne, czyli potrawa z mieloną wołowiną w meksykańskim stylu jest doskonałym pomysłem na danie obiadowe, imprezowe czy meczowe. Potrawa podana z ryżem i kwaśną śmietaną albo kukurydzianym nachos smakuje rewelacyjnie. Poznaj przepis na pyszne danie jednogarnkowe rodem z Meksyku.

Chili con carne jest tradycyjną potrawą pochodzącą ze słonecznego Meksyku. Danie z wołowiną, papryką, fasolą czerwoną i kukurydzą jest niezwykle pożywne i proste w przygotowaniu. Kluczowym składnikiem jest tutaj mielona wołowina oraz kmin rzymski, który nadaje daniu charakteru.

Danie jednogarnkowe z mieloną wołowiną podaję z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym i kleksem kwaśnej śmietany. Śmietana doskonale neutralizuje ostrość potrawy i jednocześnie dobrze z nim kontrastuje, podkręcając smak.

Danie z wołowiną jest gotowe w niecałą godzinę i praktycznie robi się samo. Wszystko, co musisz zrobić, to przygotować składniki i dodawać je w odpowiedniej kolejności. Danie jednogarnkowe jest proste, pożywne i doskonałe w smaku, koniecznie musisz spróbować.

Chili con carne, czyli meksykańskie danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 papryka czerwona

  • 1 duża cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • 400 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów krojonych

  • sól, pieprz

  • kmin rzymski

  • płatki chili

  • natka pietruszki lub świeża kolendra

  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić jednogarnkowe danie z wołowiny w meksykańskim stylu?

W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę. Następnie dodaj posiekany czosnek, mięso mielone, oprósz solidnie solą, pieprzem, kminem rzymskim i podsmaż. Dodaj pokrojoną paprykę czerwoną. Wlej passatę pomidorową i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.

Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy, przełóż do garnka, wymieszaj i gotuj 10 minut. Danie dopraw do smaku solą, płatkami chili i kminem rzymskim, oprósz posiekaną zieleniną i podaj, smacznego.

Przygotuj również meksykańskie tacos z kurczakiem na przekąskę. Na danie główne polecam również wyśmienitą zupę z kukurydzy. Jest idealna na szybki i pożywny obiad.

chili con carne
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: