Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces
Śmietana zwarzyła się w zupie? Najprawdopodobniej popełniłaś błąd podczas zabielania. Śmietanę zawsze należy zahartować przed wlaniem jej do wywaru. Warto dodać do niej również szczyptę cukru, dzięki składniki lepiej się łączą. Sprawdź, jak prawidłowo zabielać zupę.
Zupa pomidorowa, kalafiorowa, jarzynowa, ogórkowa i wiele innych smakują jeszcze lepiej, kiedy pod koniec gotowania zabielimy je śmietaną. Produkt ten może się jednak zwarzyć i zepsuć wygląd dania. Jak więc prawidłowo zabielać zupę?
Zupy zabielamy zahartowaną śmietaną. Oznacza to, że zimną śmietanę należy połączyć z ciepłym płynem. Osobiście polecam niewielką ilość wywaru, zupa ma wtedy pełniejszy smak. Jak zabielać zupę? Do hartowanej śmietany polecam wsypać również niewielką ilość cukru.
Cukier dodany do śmietany i wywaru szybciej połączy składniki, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza . Cukier jest obowiązkowym dodatkiem do zupy pomidorowej lub innych dań na bazie pomidorów. Słodki produkt doskonale neutralizuje cierpkość koncentratu pomidorowego i warzyw.
Jak zabielać zupę? Dodanie cukru i hartowanie śmietany to niezbędne czynności
Odlej pół filiżanki wywaru z zupy, wsyp do niego pół łyżeczki cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Gdy wywar nie będzie gorący, dodaj śmietanę i ponownie dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek.
Całość wlej do garnka z gotującą się zupą i ponowie wymieszaj wszystkie składniki, żeby śmietana dobrze połączyła się z wywarem. To sekret zabielania, dzięki któremu zupa zawsze będzie wyglądać apetycznie.
Jak zagęścić zupę? Przyda się odrobina mąki
Dodawaną do zupy śmietanę można też wymieszać z mąką pszenną. Dzięki temu potrawa będzie gęściejsza. W tym celu najpierw mieszamy dokładnie mąkę i śmietanę, a potem rozrzedzamy całość częścią wywaru i wlewamy do garnka z zupą. Całość trzeba gotować kilka minut, żeby mąka nie była surowa.
Mąkę można też rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody , połączyć z częścią gorącego wywaru, wlać do garnka z zupą i zagotować.
1 błąd i kluski śląskie i kopytka wyjdą twarde . Ten błąd popełnia wiele osób. Sprawdź również, jakie mięso jest najlepsze na gulasz .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Burger Drwala już jutro w McDonald's. Mamy przepis na kultową kanapkę
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama