Smakosze.pl
1 błąd, a kopytka i kluski śląskie niestety nie wyjdą. Koniecznie się go wystrzegaj

canva/Kaboompics z Pexels

1 błąd, a kopytka i kluski śląskie niestety nie wyjdą. Koniecznie się go wystrzegaj

14 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Ciasto na kopytka i kluski śląskie przygotujesz z ziemniaków, jajka, mąki i soli. Koniecznie unikaj jednak długiego wyrabiania tych składników. Błąd, ten popełnia wiele osób. Sprawia, że masa robi się coraz bardziej kleista i trudno uformować z niej kluski. Gdy zaś dodasz więcej mąki, kopytka lub śląskie wyjdą twarde i niesmaczne.

Kluski śląskie i kopytka są doskonałym dodatkiem obiadowym. Podane z pieczenią, zrazami wołowymi czy inną potrawą, zamieniają się w pyszny posiłek. Żeby jednak kluski wyszły jak należy, trzeba przestrzegać kilku zasad.

Rewelacyjna pasta z wędzonej makreli. 1 dodatek świetnie przełamuje jej smak

Rewelacyjna pasta z wędzonej makreli. 1 dodatek świetnie podbija jej smak

CZYTAJ DALEJ

Do przygotowania ciasta na kluski śląskie i kopytka wykorzystasz ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Do ciasta dodaj jajko, mąkę i sól, a będzie elastyczne i delikatne. Jest jednak pewien warunek. Masy z ziemniaków nie należy wyrabiać zbyt długo.

To podstawowy błąd, przez który ciasto na kopytka i kluski śląskie jest kleiste i trudne do uformowania. Takie ciasto straci również swój smak, a przygotowane kluski najprawdopodobniej rozpadną się w czasie gotowania.

Idealne kopytka i kluski śląskie. Najważniejsze jest wyrabianie ciasta

Ciasto na kopytka i kluski śląskie wyrabiaj dosłownie kilka minut, wyłącznie do połączenia składników. Im dłużej będziesz zagniatać ciasto, tym będzie się robić coraz rzadsze. Tak bowiem zachowują się ugotowane ziemniaki.

Z kleistego ciasta nie uformujesz ładnych klusek śląskich i kopytek. Ciasto będzie wymagało podsypywania mąką, ponieważ będzie kleić się do stolnicy. Mąka z kolei sprawi, że kluski będą ciężkie i będą miały mączny smak, co zepsuje całe danie.

Jak dobrze odmierzyć ilość mąki do kopytek i klusek śląskich?

Ilość mąki jest ściśle uzależniona od ilości ugotowanych ziemniaków. Ziemniaki jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, włóż do miski, wystudź i dociśnij łyżką. Masę podziel na cztery równe części, jedną z nich wyjmij z miski.

W jej miejsce wsyp mąkę. To najskuteczniejszy sposób na odmierzenie produktu. Do miski dodaj odłożoną część masy z ziemniaków, wbij jajko, wsyp niewielką ilość soli i wyrabiaj do połączenia składników.

Kluski śląskie i kopytka będą rewelacyjnie łączyć się z daniami mięsnymi. Przygotuj zrazy wołowe według przepisu Danuty Martyniuk oraz wyborną kaczkę pieczoną z jabłkami Karola Okrasy. Dania będą absolutnym hitem.

kluski śląskie

canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:





Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Porady

Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie

Czytaj więcej >
jajko na twardo

Porady

Jajko na twardo możesz ugotować bez wody. Ten trick stał się światowym fenomenem

Czytaj więcej >
boczek

Porady

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Czytaj więcej >
Okrasa do pierogów jest ważna

Porady

Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Czytaj więcej >
Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >