Smakosze.pl
Burger Drwala już niedługo w McDonald's. Mamy przepis na kultową kanapkę

canva/Kontrec, ANDRZEJ IWANCZUK/REPORTER

Burger Drwala już jutro w McDonald's. Mamy przepis na kultową kanapkę

22 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Burger Drwala jest kultową kanapką sieci McDonald's. Kanapka pojawia się w ofercie pod koniec każdego roku kalendarzowego. Wiemy, jakie będą warianty popularnego burgera w 2022 roku. Mamy również niezawodny przepis na domową kanapkę jak z McDonald's.

Burger Drwala jest najbardziej wyczekiwaną kanapkową popularnej sieci restauracji szybkiej obsługi. Wołowina, kotlet serowy, chipsy z boczku to gratka dla każdego smakosza. Kanapka będzie dostępna w ofercie McDonald's już od 23 listopada. Jakie będą warianty popularnego burgera?

Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe Ewy Wachowicz

Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe od Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Burger Drwala 2022 to aż pięć wariantów pysznej i treściwej kanapki. Burger Drwala Klasyczny z kotletem wołowym, serowym, chipsami z boczku i prażoną cebulką. Burger Drwala z Kurczakiem z kotletem drobiowym w chrupiącej panierce.

Burger Drwala z Żurawiną, czyli klasyka z dodatkiem słodkiego sosu. Burger Drwala na Ostro z pikantnym sosem i papryczkami jalapeno. W ofercie znajdziemy również Burger Drwala Podwójny z dwoma kotletami wołowymi, kotletem serowym, boczkiem i cebulką.

Według nieoficjalnych doniesień internautów, w niektórych restauracjach McDonald's widnieją już tablice informacyjne z cenami popularnej kanapki. Prezentują się następująco:

  • Burger Drwala Klasyczny 24,90 zł

  • Burger Drwala Podwójny 29,90 zł

  • Burger Drwala z Kurczakiem 24,90 zł

  • Burger Drwala z Żurawiną 26,40 zł.

Przepis na domowy burger Drwala jest przepisem na kanapkę na ostro. Jeśli wolisz klasyczną wersję, pomiń sos pikantny i nie dodawaj marynowanej papryczki jalapeno. Burger Drwala będzie smakować jak z McDonald's.

Domowy burger Drwala jak z McDonald's w pikantnej wersji

Składniki na 2 burgery:

  • 500 g mięsa wołowego mielonego

  • 4 plastry boczku wędzonego

  • 5 łyżek zimnej wody

  • 2 bułki pszenne do burgerów

  • 2 grube plastry sera żółtego w kostce

  • mała papryczka marynowana jalapeno

  • sałata lodowa

  • pomidor

  • prażona cebula

  • jajko

  • bułka tarta

  • mąką pszenna

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól, pieprz

  • maggi

Składniki na sos majonezowy:

  • 4 łyżki majonezu

  • szalotka

  • mały ogórek kiszony

  • łyżka ketchupu łagodnego

  • łyżeczka octu jabłkowego

  • sól, pieprz do smaku

Składniki na sos pikantny:

  • 2 łyżki majonezu

  • łyżeczka tabasco

  • pół łyżeczki maggi

Burger Drwala z kotletem wołowym, serowym i chipsami z boczku

Na początku przygotuj sos majonezowy: posiekaj drobno szalotkę i ogórka kiszonego, przełóż do miski. Wymieszaj z majonezem, ketchupem, octem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj sos pikantny: majonez wymieszaj z tabasco i maggi.

Przygotuj kotlety z wołowiny: mięso przełóż do miski, wlej 5 łyżek zimnej wody i wyrabiaj chwilę, żeby je spulchnić. Następnie dopraw solą, pieprzem, maggi. Z masy uformuj dwa kotlety i usmaż na patelni grillowej, przełóż na ręcznik papierowy.

Boczek wędzony usmaż na patelni grillowej tak, żeby powstały chrupiące chipsy. Z sera żółtego w kostce ukrój dwa grube plastry. Każdy z nich obtocz w mące pszennej, rozmąconym jajku i bułce tartej i smaż do uzyskania złocistej panierki, przełóż na ręcznik papierowy.

Bułki przekrój i przyrumień w piekarniku. Pokrój w plastry pomidora, porwij sałatę, posiekaj jalapeno. Na spód bułki połóż kotlet z sera żółtego, następnie 2 plastry bekonu, kotlet wołowy.

Dodaj plaster pomidora, sałatę, łyżkę sosu majonezowego i oprósz prażoną cebulką. Na górę dodaj ostry sos, pokrojone papryczki jalapeno i przykryj.

Przygotuj również wyśmienite burgery wołowe z sosem czosnkowym oraz lekkie burgery wegetariańskie z buraka. Wszyscy zjedzą je ze smakiem.

burger

canva/Kristina Sandin


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >