Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ryba z patelni zawsze będzie sucha i niesmaczna. Wszystko przez 1 błąd
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.04.2025 09:01

Ryba z patelni zawsze będzie sucha i niesmaczna. Wszystko przez 1 błąd

panierowanie ryby
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Ryba jest zawsze świetnym pomysłem na obiad. Delikatny filet w złocistej, chrupiącej panierce to danie, któremu nikt się nie oprze. Wystarczy jednak jeden błąd, by potrawa straciła cały smak, a ryba była sucha i nie nadała się do jedzenia.

Ryba poleca się na obiad

Polacy z każdym rokiem zjadają coraz więcej ryb. Statystyka cieszy tym bardziej, że to chude, białe mięso jest po prostu bardzo zdrowe. Ryby to bogate źródło witamin i minerałów. To także bogactwo kwasów omega-3, które niezbędne są do prawidłowej pracy naszego serca.

Ryby na obiad możemy podać w wielu formach. Najczęściej wybieramy jednak stary, sprawdzony sposób, mianowicie panierujemy filety, a następnie smażymy na patelni. Tak przyrządzony dorsz, miruna, czy inna ryba smakuje wyśmienicie. 

Rybę z patelni należy jednak odpowiednio przygotować. Kluczowa jest zarówno sama panierka, jak i czas obróbki termicznej. Najważniejsze są jednak przyprawy, a tu jeden błąd skutkuje przesuszonym i niesmacznym mięsem.

ryba.jpg
Fot. Shutterstock
Obłędną surówkę z kapusty pekińskiej robię z 5 składników. Pasuje do wszystkiego

To przez ten błąd ryba zawsze jest sucha

Największym błędem w przygotowywaniu ryby na obiad jest niewłaściwe doprawianie. Chodzi tutaj przede wszystkim o sól. Osuszone filety rybne doprawiamy solą i pieprzem przed samym panierowaniem. Im dłużej sól będzie znajdować się na mięsie, tym mniej smaczna będzie ryba.

Dalsza część tekstu pod filmem

Przyprawa bowiem dosłownie wyciąga wodę i soki z mięsa, a co za tym idzie - filety po usmażeniu będą suche jak wiór. A suchej ryby nie uratuje już ani panierka, ani najlepsze dodatki. Jeśli jesteśmy już przy panierce, zawsze panierujemy filety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Mąka ma tutaj kluczowe znaczenie. Dzięki niej bułka nie odchodzi od mięsa. Mąka dodatkowo chroni rybę przed wysuszeniem podczas obróbki termicznej.

filet z dorsza.jpg
Fot. Canva

Jak prawidłowo smażyć rybę w panierce?

Czas smażenia ryby również jest kluczowy. Rybę bez panierki smażymy po 3-4 minuty na stronę. W panierce natomiast wydłużamy czas do 4-5 minut w zależności od grubości filetów. Ryba będzie usmażona, nie będzie jednak sucha w środku. Będzie soczysta i pełna smaku.

Rybę możemy smażyć na oleju, oliwie lub maśle klarowanym. Osobiście polecam ostatni rodzaj tłuszczu. Masło nadaje filetom pełnego smaku i aromatu, a ryba dosłownie rozpływa się w ustach.

Sprawdź również, co wybrać do zagęszczania sosu zamiast mąki. Ten produkt jest 100 razy zdrowszy! Na Wielkanoc przygotuj dla rodziny wyjątkową niespodziankę. Wystarczy ciasto drożdżowe i miska.

ryba w paniece.jpg
Fot. Canva