Ryba z patelni zawsze będzie sucha i niesmaczna. Wszystko przez 1 błąd

Ryba jest zawsze świetnym pomysłem na obiad. Delikatny filet w złocistej, chrupiącej panierce to danie, któremu nikt się nie oprze. Wystarczy jednak jeden błąd, by potrawa straciła cały smak, a ryba była sucha i nie nadała się do jedzenia.
Ryba poleca się na obiad
Polacy z każdym rokiem zjadają coraz więcej ryb. Statystyka cieszy tym bardziej, że to chude, białe mięso jest po prostu bardzo zdrowe. Ryby to bogate źródło witamin i minerałów. To także bogactwo kwasów omega-3, które niezbędne są do prawidłowej pracy naszego serca.
Ryby na obiad możemy podać w wielu formach. Najczęściej wybieramy jednak stary, sprawdzony sposób, mianowicie panierujemy filety, a następnie smażymy na patelni. Tak przyrządzony dorsz, miruna, czy inna ryba smakuje wyśmienicie.
Rybę z patelni należy jednak odpowiednio przygotować. Kluczowa jest zarówno sama panierka, jak i czas obróbki termicznej. Najważniejsze są jednak przyprawy, a tu jeden błąd skutkuje przesuszonym i niesmacznym mięsem.

To przez ten błąd ryba zawsze jest sucha
Największym błędem w przygotowywaniu ryby na obiad jest niewłaściwe doprawianie. Chodzi tutaj przede wszystkim o sól. Osuszone filety rybne doprawiamy solą i pieprzem przed samym panierowaniem. Im dłużej sól będzie znajdować się na mięsie, tym mniej smaczna będzie ryba.
Dalsza część tekstu pod filmem
Przyprawa bowiem dosłownie wyciąga wodę i soki z mięsa, a co za tym idzie - filety po usmażeniu będą suche jak wiór. A suchej ryby nie uratuje już ani panierka, ani najlepsze dodatki. Jeśli jesteśmy już przy panierce, zawsze panierujemy filety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Mąka ma tutaj kluczowe znaczenie. Dzięki niej bułka nie odchodzi od mięsa. Mąka dodatkowo chroni rybę przed wysuszeniem podczas obróbki termicznej.

Jak prawidłowo smażyć rybę w panierce?
Czas smażenia ryby również jest kluczowy. Rybę bez panierki smażymy po 3-4 minuty na stronę. W panierce natomiast wydłużamy czas do 4-5 minut w zależności od grubości filetów. Ryba będzie usmażona, nie będzie jednak sucha w środku. Będzie soczysta i pełna smaku.
Rybę możemy smażyć na oleju, oliwie lub maśle klarowanym. Osobiście polecam ostatni rodzaj tłuszczu. Masło nadaje filetom pełnego smaku i aromatu, a ryba dosłownie rozpływa się w ustach.
Sprawdź również, co wybrać do zagęszczania sosu zamiast mąki. Ten produkt jest 100 razy zdrowszy! Na Wielkanoc przygotuj dla rodziny wyjątkową niespodziankę. Wystarczy ciasto drożdżowe i miska.






































