Jak zagęścić sos bez dodania mąki?
Najprostszym rozwiązaniem problemu rzadkiego sosu jest dosypanie odrobiny mąki. Skrobia w niej zawarta łączy się z cząsteczkami wody i zmienia konsystencję sosu na o wiele gęstszą. Niestety, taki sposób jest kaloryczny i nie każdy chce z niego korzystać.
Istnieje wiele innych ciekawych produktów, którymi z dużą skutecznością można sprawić, że sos będzie miał idealną gęstość. Dzięki nim nie będziesz musiał liczyć kalorii czy zmniejszać ilości spożytego jedzenia, aby zmieścić się w swoim dziennym limicie.
Zagęszczanie sosu poprzez odparowanie
Redukowanie sosów jest jedną z pierwszych umiejętności, jaką dobry kucharz powinien zdobyć. Dzięki temu całość nie tylko gęstnieje - intensyfikuje się smak oraz aromat sosu. Aby móc robić to jak najbardziej efektywnie, warto zaopatrzyć się w szeroki rondel.
Dzięki niemu powierzchnia parowania jest o wiele większa i proces zachodzi znacznie szybcie j. Jeśli nie masz takiego garnka, najzwyklejsza patelnia z dnem pokrytym teflonem będzie wystarczająca. Gaz pod naczyniem należy ustawić na średnią moc i okazjonalnie mieszać, aby nic się nie przypaliło.
Nie wylewaj wody po makaronie
Kuchnia włoska nie może obejść się bez makaronu. Niezależnie od tego, pod jaką postacią gotujesz makaron, nigdy nie wylewaj wody, w której kluski się gotowały. Jest ona wysycona skrobią i smakiem pasty, których strata jest bardzo kosztowna.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, ile razy bezpiecznie można odgrzewać jedzenie ze świąt. W tym tekście z kolei prezentujemy zalety picia soku z brzozy, który pozwala zachować zdrowie na dłużej.
Po wyłowieniu makaronu z garnka wystarczy nabrać około 1/3 szklanki wody i wlać ją do sosu. Następny krok polega na energicznym mieszaniu, aż stworzy się przyjemna i gęsta emulsja. Pamiętaj również o wymieszaniu makaronu bezpośrednio w sosie, dzięki czemu pokryje się nim znacznie lepiej.
Źródło: Luiz Henrique Mendes, Getty Images Signature
Wlej do sosu żółtko
Żółtko jajka kurzego jest doskonałym wyjściem, gdy nie chcemy korzystać z żadnej innej metody. Żółtko nie zmienia smaku sosu, ani jego koloru - co pozwala dodawać go zarówno do sosów słodkich, jak i wytrawnych, przeznaczonych do mięs.
Aby podczas dodawania jajka nie zrobić jajecznicy, zmniejsz ogień do minimum i bardzo energicznie mieszaj podczas wlewania . Po kilku minutach jajko zemulguje resztę składników i stworzy pyszny i gładki sos.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: polki.pl