Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Dlaczego warto jeść kiwi?
Monika Dec
Monika Dec 07.04.2021 02:00

Dlaczego warto jeść kiwi?

kiwi
canva /Dmitry Demidov z Pexels

Kiwi uchodzą za jedne z najzdrowszych owoców świata. Są źródłem wielu cennych witamin oraz minerałów. Dlaczego warto je jeść? Na jakie dolegliwości pomagają? Śpieszymy z odpowiedzią!

Zalety kiwi

Okazuje się, że już jeden owoc kiwi pokrywa dziennie zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Wspiera ona naszą odporność, dlatego szczególnie warto po nią sięgać w okresie jesienno - zimowym.

Nie jest to jednak koniec doskonałych wiadomości. W kiwi znajduje się dość rzadka witamina E. Jest ona zaliczana do naturalnym antyoksydantów. Co to oznacza? Chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami i procesem starzenia.

Owoc kiwi dostarcza również do naszego organizmu szereg innych cennych dla zdrowia pierwiastków: kwasu foliowego, magnezu, potasu, miedzi, wapnia oraz manganu. Co jeszcze warto wiedzieć o tym niezwykłym owocu?

Na poprawę humoru

Badania przeprowadzone na nowozelandzikim uniwersytecie Otago wykazały, że zawarta w kiwi witamina C nie tylko pozytywnie wpływa na naszą odporność, ale również na samopoczucie. Zwiększa bowiem produkcję hormonów i neuroprzekaźników m.in. serotoniny i oksytocyny.

Osoby biorące udział w badaniu zauważyły zmiany w swoich organizmach już po upływie dwóch tygodni. Przede wszystkim odnotowali mniejsze zmęczenie i większy zapał i energię do pracy. Czy istnieją przeciwskazania do jedzenia kiwi?

Przeciwskazania do jedzenia kiwi

Kiwi zaliczane jest do owoców cytrusowych, dlatego przede wszystkim nie powinny po niego sięgać osoby, które borykają się z alergią. Skutkami ubocznymi zjedzenia owocu może być np. swędzenie ciała lub uporczywa wysypka.

Tagi: