kiwi
canva /Dmitry Demidov z Pexels

Dlaczego warto jeść kiwi?

Niebywałe, ile witamin i cennych dla zdrowia składników odżywczych kryje w sobie kiwi. Nic dziwnego, że jest zaliczany do jednych z najzdrowszych owoców świata. Zdradzamy, jakie są jego prozdrowotne zalety. Pierwsze efekty ich spożywania widać już po dwóch tygodniach.

Kiwi uchodzą za jedne z najzdrowszych owoców świata. Są źródłem wielu cennych witamin oraz minerałów. Dlaczego warto je jeść? Na jakie dolegliwości pomagają? Śpieszymy z odpowiedzią!

Zalety kiwi

Okazuje się, że już jeden owoc kiwi pokrywa dziennie zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Wspiera ona naszą odporność, dlatego szczególnie warto po nią sięgać w okresie jesienno - zimowym.

Nie jest to jednak koniec doskonałych wiadomości. W kiwi znajduje się dość rzadka witamina E. Jest ona zaliczana do naturalnym antyoksydantów. Co to oznacza? Chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami i procesem starzenia.

Owoc kiwi dostarcza również do naszego organizmu szereg innych cennych dla zdrowia pierwiastków: kwasu foliowego, magnezu, potasu, miedzi, wapnia oraz manganu. Co jeszcze warto wiedzieć o tym niezwykłym owocu?

Jak usmażyć ozorki, żeby były miękkie?Jak usmażyć ozorki, żeby były miękkie?Czytaj dalej

Na poprawę humoru

Badania przeprowadzone na nowozelandzikim uniwersytecie Otago wykazały, że zawarta w kiwi witamina C nie tylko pozytywnie wpływa na naszą odporność, ale również na samopoczucie. Zwiększa bowiem produkcję hormonów i neuroprzekaźników m.in. serotoniny i oksytocyny.

Osoby biorące udział w badaniu zauważyły zmiany w swoich organizmach już po upływie dwóch tygodni. Przede wszystkim odnotowali mniejsze zmęczenie i większy zapał i energię do pracy. Czy istnieją przeciwskazania do jedzenia kiwi?

Przeciwskazania do jedzenia kiwi

Kiwi zaliczane jest do owoców cytrusowych, dlatego przede wszystkim nie powinny po niego sięgać osoby, które borykają się z alergią. Skutkami ubocznymi zjedzenia owocu może być np. swędzenie ciała lub uporczywa wysypka.

Jeśli nigdy nie próbowałeś kiwi? Zacznij od jednego małego plasterka, dzięki temu od razu przekonasz się, jak zareaguje na niego Twoje ciało.

Polecamy również artykuł o korzyściach wynikających z jedzenia bananów. Znajdziesz go tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

żródło: medme/mamadu

Następny artykuł