Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/ Mattias Gronlund

Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety mielone są prawdziwym klasykiem, który bardzo często gości w naszej kuchni. Okazuje się, że sposób ich przyrządzenia tkwi w kilku zaskakujących szczegółach. Ogromne znaczenie ma między innymi fakt, w czym moczymy bułkę tartą.

Kotlety mielone z pozoru nie wydają się być zbyt skomplikowaną potrawą. Aby je przyrządzić, nie potrzeba nawet szczególnych zdolności kulinarnych. Jeśli jednak chcemy cieszyć się jak najlepszą wersją tego dania, musimy pamiętać o kilku istotnych szczegółach.

Wiele osób z pewnością zna tajniki kuchni. Jednak być może czytają nas osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem. Mamy dla nich garść bardzo cennych porad.

W czym należy moczyć bułkę tartą na kotlety mielone?

Jeśli chcemy przyrządzić pyszne kotlety mielone, to w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o zrobienie mięsnej masy. Jednym z jej elementów jest bułka tarta. Ile kucharzy, tyle opinii. Jedni zapewniają, że należy moczyć ją w mleku, inni uważają, że lepszym pomysłem jest woda. Okazuje się jednak, że jeden ze sposobów jest nieco lepszy.

Zdaniem kulinarnych ekspertów warto moczyć bułkę tartą w mleku. Dlaczego? Okazuje się, że dzięki temu mięso nie tylko nie rozpadnie się po obróbce termicznej, ale również zyska wręcz nieziemską soczystość. Nie jest to koniec zalet!

Dodatkowo mleko pomoże pozbyć się niezbyt przyjemnego zapachu mięsa, który niestety dość często może towarzyszyć np. wieprzowinie. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać, przygotowując kotlety mielone?

Na czym powinno się smażyć kotlety mielone?

  • Zastosowanie rabarbaru w kuchni

  • Dlaczego warto jeść kiwi?

  • Jak usmażyć ozorki, żeby były miękkie?

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa z miodem

Porady

Cukier do kawy? Zapomnij. Miód sprawdzi się znacznie lepiej. Zanim go dodasz, pamiętaj o 2 zasadach

Czytaj więcej >

Porady

Jak pozbyć się gorzkawej skórki z orzechów? Poznaj 3 sprawdzone sposoby

Czytaj więcej >

Porady

Jak mrozić grzyby? Prosty sposób na utrwalenie leśnych skarbów

Czytaj więcej >
jak szybko obrać ziemniaki

Porady

Jak szybko obrać ziemniaki? Mamy niezawodny sposób. Nie potrzebujesz nawet noża

Czytaj więcej >
pomidory

Porady

Jak najszybciej obrać pomidora ze skórki? Sposób cioci Iwony jest skuteczny i niezawodny

Czytaj więcej >

Porady

Poznajesz roślinę ze zdjęcia? Mało kto zdaje sobie sprawę, jak jest cenna

Czytaj więcej >