Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste?
Kotlety mielone z pozoru nie wydają się być zbyt skomplikowaną potrawą. Aby je przyrządzić, nie potrzeba nawet szczególnych zdolności kulinarnych. Jeśli jednak chcemy cieszyć się jak najlepszą wersją tego dania, musimy pamiętać o kilku istotnych szczegółach.
Wiele osób z pewnością zna tajniki kuchni. Jednak być może czytają nas osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem. Mamy dla nich garść bardzo cennych porad.
W czym należy moczyć bułkę tartą na kotlety mielone?
Jeśli chcemy przyrządzić pyszne kotlety mielone, to w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o zrobienie mięsnej masy. Jednym z jej elementów jest bułka tarta. Ile kucharzy, tyle opinii. Jedni zapewniają, że należy moczyć ją w mleku, inni uważają, że lepszym pomysłem jest woda. Okazuje się jednak, że jeden ze sposobów jest nieco lepszy.
Zdaniem kulinarnych ekspertów warto moczyć bułkę tartą w mleku. Dlaczego? Okazuje się, że dzięki temu mięso nie tylko nie rozpadnie się po obróbce termicznej, ale również zyska wręcz nieziemską soczystość. Nie jest to koniec zalet!
Dodatkowo mleko pomoże pozbyć się niezbyt przyjemnego zapachu mięsa, który niestety dość często może towarzyszyć np. wieprzowinie. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać, przygotowując kotlety mielone?
Na czym powinno się smażyć kotlety mielone?