Ile razy można podgrzewać jedzenie po Wielkanocy?
Podgrzewanie jedzenia bez ryzykowania zatruciem pokarmowym wcale nie jest tak proste, jak większości ludzi się wydaje. Nieodpowiednie przechowywanie, bądź błędne odgrzanie dania może spowodować, że kilka następnych dni spędzimy na bardzo nieprzyjemnych dolegliwościach układu pokarmowego.
W produktach spożywczych rozwija się wiele groźnych mikroorganizmów, takich jak pleśnie, pasożyty czy bakterie, które tylko czyhają, aż będą mogły dostać się do naszych organizmów. Dlatego tak ważne jest podgrzanie do odpowiednio wysokiej temperatury.
Jak podgrzewać jedzenie?
Drobnoustroje rozwijają się najlepiej w zakresie 9-60 stopni Celsjusza, dlatego nawet bardzo gorąca żywność, która nie zaczęła się gotować, może być groźna. Wytyczne sanitarno-higieniczne tłumaczą, że jedzenie należy doprowadzić do minimalnie 75 stopni Celsjusza, aby móc uznać je za bezpieczne.
Nie warto jednak ryzykować, dlatego zalecamy przy każdym odgrzewaniu gotować jedzenie w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Tylko tak możemy mieć pewność, że w lodówce panuje odpowiednia temperatura, a w żywności nie żyją żadne zagrożenia.
Przechowywanie jedzenia
Podgrzewanie jedzenia bez ryzykowania zatruciem pokarmowym wcale nie jest tak proste, jak większości ludzi się wydaje. Nieodpowiednie przechowywanie, bądź błędne odgrzanie dania może spowodować, że kilka następnych dni spędzimy na bardzo nieprzyjemnych dolegliwościach układu pokarmowego.
W produktach spożywczych rozwija się wiele groźnych mikroorganizmów, takich jak pleśnie, pasożyty czy bakterie, które tylko czyhają, aż będą mogły dostać się do naszych organizmów. Dlatego tak ważne jest podgrzanie do odpowiednio wysokiej temperatury.
Jak podgrzewać jedzenie?
Drobnoustroje rozwijają się najlepiej w zakresie 9-60 stopni Celsjusza, dlatego nawet bardzo gorąca żywność, która nie zaczęła się gotować, może być groźna. Wytyczne sanitarno-higieniczne tłumaczą, że jedzenie należy doprowadzić do minimalnie 75 stopni Celsjusza, aby móc uznać je za bezpieczne.
Nie warto jednak ryzykować, dlatego zalecamy przy każdym odgrzewaniu gotować jedzenie w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Tylko tak możemy mieć pewność, że w lodówce panuje odpowiednia temperatura, a w żywności nie żyją żadne zagrożenia.
Źródło: coffeekai, Getty Images
Czego nie wolno odgrzewać?
Jajka są produktem, które podczas odgrzewania wypełniają się związkami toksycznymi dla człowieka. Kurczak z kolei zmienia strukturę swoich białek gdy poddany jest kolejnej obróbce termicznej, więc może spowodować spore trudności w trakcie trawienia.
Szpinak wypełniony jest azotanami, które pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają się w szkodliwe dla zdrowia azotyny. Podobnie jest w przypadku buraków oraz selera. Ziemniaki podczas odgrzewania zmieniają smak i tracą wiele swoich wartości odżywczych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: krokdozdrowia.com; beszamel.se.pl