Smakosze.pl
Ile razy można odgrzewać jedzenie?

Qwart, Getty Images Pro

Ile razy można podgrzewać jedzenie po Wielkanocy?

5 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wielkanocne pozostałości bo świątecznym śniadaniu zalegają w praktycznie każdej lodówce w Polsce. Wiele osób z pewnością zastanawia się ile razy mogą podgrzać swoje ulubione potrawy, których nie byli w stanie zjeść. Okazuje się, że o

Podgrzewanie jedzenia bez ryzykowania zatruciem pokarmowym wcale nie jest tak proste, jak większości ludzi się wydaje. Nieodpowiednie przechowywanie, bądź błędne odgrzanie dania może spowodować, że kilka następnych dni spędzimy na bardzo nieprzyjemnych dolegliwościach układu pokarmowego.

W produktach spożywczych rozwija się wiele groźnych mikroorganizmów, takich jak pleśnie, pasożyty czy bakterie, które tylko czyhają, aż będą mogły dostać się do naszych organizmów. Dlatego tak ważne jest podgrzanie do odpowiednio wysokiej temperatury.

Jak podgrzewać jedzenie?

Drobnoustroje rozwijają się najlepiej w zakresie 9-60 stopni Celsjusza, dlatego nawet bardzo gorąca żywność, która nie zaczęła się gotować, może być groźna. Wytyczne sanitarno-higieniczne tłumaczą, że jedzenie należy doprowadzić do minimalnie 75 stopni Celsjusza, aby móc uznać je za bezpieczne. 

Nie warto jednak ryzykować, dlatego zalecamy przy każdym odgrzewaniu gotować jedzenie w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Tylko tak możemy mieć pewność, że w lodówce panuje odpowiednia temperatura, a w żywności nie żyją żadne zagrożenia.

Przechowywanie jedzenia

Podgrzewanie jedzenia bez ryzykowania zatruciem pokarmowym wcale nie jest tak proste, jak większości ludzi się wydaje. Nieodpowiednie przechowywanie, bądź błędne odgrzanie dania może spowodować, że kilka następnych dni spędzimy na bardzo nieprzyjemnych dolegliwościach układu pokarmowego.

W produktach spożywczych rozwija się wiele groźnych mikroorganizmów, takich jak pleśnie, pasożyty czy bakterie, które tylko czyhają, aż będą mogły dostać się do naszych organizmów. Dlatego tak ważne jest podgrzanie do odpowiednio wysokiej temperatury.

Jak podgrzewać jedzenie?

Drobnoustroje rozwijają się najlepiej w zakresie 9-60 stopni Celsjusza, dlatego nawet bardzo gorąca żywność, która nie zaczęła się gotować, może być groźna. Wytyczne sanitarno-higieniczne tłumaczą, że jedzenie należy doprowadzić do minimalnie 75 stopni Celsjusza, aby móc uznać je za bezpieczne. 

Nie warto jednak ryzykować, dlatego zalecamy przy każdym odgrzewaniu gotować jedzenie w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Tylko tak możemy mieć pewność, że w lodówce panuje odpowiednia temperatura, a w żywności nie żyją żadne zagrożenia.

Źródło: coffeekai, Getty Images

Czego nie wolno odgrzewać?

Jajka są produktem, które podczas odgrzewania wypełniają się związkami toksycznymi dla człowieka. Kurczak z kolei zmienia strukturę swoich białek gdy poddany jest kolejnej obróbce termicznej, więc może spowodować spore trudności w trakcie trawienia. 

Szpinak wypełniony jest azotanami, które pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają się w szkodliwe dla zdrowia azotyny. Podobnie jest w przypadku buraków oraz selera. Ziemniaki podczas odgrzewania zmieniają smak i tracą wiele swoich wartości odżywczych. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Jakie przetwory można zrobić z mniszka lekarskiego?

  • Szczegóły kaucji za szklane i plastikowe butelki

  • Dlaczego warto jeść banany?

źródło: krokdozdrowia.com; beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >
Szypułki truskawek mają pewne sekrety

Porady

Czy szypułki z truskawek są jadalne?

Czytaj więcej >
Grzyby o odpychającej goryczy

Porady

Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

Czytaj więcej >
Pokrzywy

Porady

Prosty sposób na odżywczy nawóz z pokrzywy

Czytaj więcej >
Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >