Smakosze.pl
Ile razy można odgrzewać jedzenie?

Qwart, Getty Images Pro

Ile razy można podgrzewać jedzenie po Wielkanocy?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wielkanocne pozostałości bo świątecznym śniadaniu zalegają w praktycznie każdej lodówce w Polsce. Wiele osób z pewnością zastanawia się ile razy mogą podgrzać swoje ulubione potrawy, których nie byli w stanie zjeść. Okazuje się, że o

Podgrzewanie jedzenia bez ryzykowania zatruciem pokarmowym wcale nie jest tak proste, jak większości ludzi się wydaje. Nieodpowiednie przechowywanie, bądź błędne odgrzanie dania może spowodować, że kilka następnych dni spędzimy na bardzo nieprzyjemnych dolegliwościach układu pokarmowego.

W produktach spożywczych rozwija się wiele groźnych mikroorganizmów, takich jak pleśnie, pasożyty czy bakterie, które tylko czyhają, aż będą mogły dostać się do naszych organizmów. Dlatego tak ważne jest podgrzanie do odpowiednio wysokiej temperatury.

Jak podgrzewać jedzenie?

Drobnoustroje rozwijają się najlepiej w zakresie 9-60 stopni Celsjusza, dlatego nawet bardzo gorąca żywność, która nie zaczęła się gotować, może być groźna. Wytyczne sanitarno-higieniczne tłumaczą, że jedzenie należy doprowadzić do minimalnie 75 stopni Celsjusza, aby móc uznać je za bezpieczne. 

Nie warto jednak ryzykować, dlatego zalecamy przy każdym odgrzewaniu gotować jedzenie w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Tylko tak możemy mieć pewność, że w lodówce panuje odpowiednia temperatura, a w żywności nie żyją żadne zagrożenia.

Przechowywanie jedzenia

Podgrzewanie jedzenia bez ryzykowania zatruciem pokarmowym wcale nie jest tak proste, jak większości ludzi się wydaje. Nieodpowiednie przechowywanie, bądź błędne odgrzanie dania może spowodować, że kilka następnych dni spędzimy na bardzo nieprzyjemnych dolegliwościach układu pokarmowego.

W produktach spożywczych rozwija się wiele groźnych mikroorganizmów, takich jak pleśnie, pasożyty czy bakterie, które tylko czyhają, aż będą mogły dostać się do naszych organizmów. Dlatego tak ważne jest podgrzanie do odpowiednio wysokiej temperatury.

Jak podgrzewać jedzenie?

Drobnoustroje rozwijają się najlepiej w zakresie 9-60 stopni Celsjusza, dlatego nawet bardzo gorąca żywność, która nie zaczęła się gotować, może być groźna. Wytyczne sanitarno-higieniczne tłumaczą, że jedzenie należy doprowadzić do minimalnie 75 stopni Celsjusza, aby móc uznać je za bezpieczne. 

Nie warto jednak ryzykować, dlatego zalecamy przy każdym odgrzewaniu gotować jedzenie w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Tylko tak możemy mieć pewność, że w lodówce panuje odpowiednia temperatura, a w żywności nie żyją żadne zagrożenia.

Źródło: coffeekai, Getty Images

Czego nie wolno odgrzewać?

Jajka są produktem, które podczas odgrzewania wypełniają się związkami toksycznymi dla człowieka. Kurczak z kolei zmienia strukturę swoich białek gdy poddany jest kolejnej obróbce termicznej, więc może spowodować spore trudności w trakcie trawienia. 

Szpinak wypełniony jest azotanami, które pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają się w szkodliwe dla zdrowia azotyny. Podobnie jest w przypadku buraków oraz selera. Ziemniaki podczas odgrzewania zmieniają smak i tracą wiele swoich wartości odżywczych. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Jakie przetwory można zrobić z mniszka lekarskiego?

  • Szczegóły kaucji za szklane i plastikowe butelki

  • Dlaczego warto jeść banany?

źródło: krokdozdrowia.com; beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak długo należy gotować grzyby?

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? 1 szczegół jest kluczowy

Czytaj więcej >
jadalne kasztany

Porady

Wyborny przysmak już zagościł w polskich sklepach. 1 błąd i kulinarna klapa gotowa

Czytaj więcej >
kawa z miodem

Porady

Cukier do kawy? Zapomnij. Miód sprawdzi się znacznie lepiej. Zanim go dodasz, pamiętaj o 2 zasadach

Czytaj więcej >

Porady

Jak pozbyć się gorzkawej skórki z orzechów? Poznaj 3 sprawdzone sposoby

Czytaj więcej >

Porady

Jak mrozić grzyby? Prosty sposób na utrwalenie leśnych skarbów

Czytaj więcej >
jak szybko obrać ziemniaki

Porady

Jak szybko obrać ziemniaki? Mamy niezawodny sposób. Nie potrzebujesz nawet noża

Czytaj więcej >