Smakosze.pl Porady Jak zamrozić kapustę z grochem? Łatwo o ogromny błąd
Canva / joannawnuk

Jak zamrozić kapustę z grochem? Łatwo o ogromny błąd

24 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Po świętach często zostają nam duże zapasy jedzenia. Z oczywistych względów nie chcemy go zmarnować. Na szczęście większość potraw, w tym kapustę z grochem, można bez przeszkód zamrozić. Pamiętajcie jedynie, by nie używać do tego szklanych pojemników.

Powszechnie znane są sposoby mrożenia bigosu. Jak jednak zamrozić kapustę z grochem? Metoda działania jest dokładnie taka sama. Na naszą korzyść działa ponadto fakt, że przemrożona kapusta smakuje jeszcze lepiej, niż ta przygotowana na świeżo.

Jak zamrozić kapustę z grochem i czego unikać?

Kapustę z grochem przeznaczoną do mrożenia włóż do plastikowych pojemników odpornych na niskie temperatury . Dobrym sposobem przechowywania są także foliowe woreczki strunowe . Po szczelnym zamknięciu włóż potrawę do zamrażarki. Nadaję się ona do jedzenia przez kolejne 6 miesięcy . Pamiętaj, aby nie mrozić jedzenia w słoikach . W czasie zamrażania zawarta w kapuście woda zwiększy swoją objętość . Może doprowadzić to do pęknięcia naczynia .

Mrożenie kapusty w słoiku ma jeszcze jedną wadę . Takie naczynie z łatwością przymarznie do wnętrza szuflady urządzenia . Wyjęcie go może być potem trudne i kłopotliwe .

Jak odgrzać kapustę z grochem po zamrożeniu?

Wiecie już, jak mrozić kapustę z grochem. Jak ją potem jednak skutecznie odgrzać ? Zbyt szybkie rozmrażanie może dorowadzić nawet do zepsucia jedzenia .

Aby odgrzać kapustę z grochem, należy z zamrażarki przełożyć ją do lodówki . Tam stopniowo i powoli będzie ona podnosić swoją temperaturę. P amiętaj, że rozmrażania nie można przeprowadzać zbyt gwałtownie .

Po ok. 24 godzinach spędzonych w lodówce, kapusta z grochem powinna być już rozmrożona . Wystarczy wtedy przełożyć ją do garnka i odgrzać na kuchence . Gotowanie potrawy powinno trwać ok. 5-10 minut . Mrożenie pierogów z naszym poradnikiem to żaden problem . Jeśli masz nadmiar pieczywa, zamroź je aby zapobiec marnowaniu jedzenia .

Canva / hatipoglu
Canva / hatipoglu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy