Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-04T155501.977

canva/Merrimon

Jak poprawnie mrozić chleb?

4 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Niewiele rzeczy smakuje tak wybornie, jak świeżo upieczony chleb prosto z pieca. Niestety, w praktyce rzadko kiedy możemy cieszyć się takimi frykasami. Całe szczęście istnieje prosty sposób na zamrożenie chleba. Jeśli spełnimy wszystkie warunki, będziemy cieszyć się świeżym i chrupkim pieczywem.

W jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić chleb? Jeśli spełnimy wszystkie warunki, tuż po jego odmrożeniu, dostaniemy pyszne i chrupiące pieczywo. Poniżej zdradzamy, jak się do tego najlepiej zabrać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak poprawnie należy mrozić chleb?

Rzeczą, o jakiej musimy koniecznie pamiętać tuż przed zamrożeniem chleba jest pokrojenie go na kawałki. Należy to zrobić maksymalnie w ciągu 24 godzin od wyjęcia go z pieca lub zakupu w sklepie.

Następnie musimy wziąć naczynie, które zmieści się do zamrażarki, aby położyć na nim pokrojone wcześniej kromki chleba.

Chrupiące krokiety z cukinią

Chrupiące krokiety wakacyjne z cukinią i pieczarkami

CZYTAJ DALEJ

Naczynie z chlebem musimy włożyć do zamrażarki i pozostawić tam, aż wszystkie kromki chleba całkowicie się zamrożą. Następnie należy je wyjąć i umieścić w plastikowej torbie, którą można dokładnie zamknąć.

Musimy jednak uważać, aby do chleba nie dostało się powietrze. Następnie worek z chlebem należy ponownie włożyć do zamrażarki, aby wyciągnąć go wtedy kiedy będzie nam potrzebny!

Na naszej stronie znajdziesz m.in. przepis na domowy bezglutenowy chleb oraz słodkie bułeczki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pl newser

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Proste sposoby na krojenie cebuli

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozmrozić filet z ryby w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zagęścić pomidorową, żeby nie była tłusta?

Czytaj więcej >
zbieranie grzybów

Porady

Jakich zasad przestrzegać podczas grzybobrania?

Czytaj więcej >
kawa z przyprawami

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >