Jak poprawnie mrozić chleb?
Niewiele rzeczy smakuje tak wybornie, jak świeżo upieczony chleb prosto z pieca. Niestety, w praktyce rzadko kiedy możemy cieszyć się takimi frykasami. Całe szczęście istnieje prosty sposób na zamrożenie chleba. Jeśli spełnimy wszystkie warunki, będziemy cieszyć się świeżym i chrupkim pieczywem.
W jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić chleb? Jeśli spełnimy wszystkie warunki, tuż po jego odmrożeniu, dostaniemy pyszne i chrupiące pieczywo. Poniżej zdradzamy, jak się do tego najlepiej zabrać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak poprawnie należy mrozić chleb?
Rzeczą, o jakiej musimy koniecznie pamiętać tuż przed zamrożeniem chleba jest pokrojenie go na kawałki. Należy to zrobić maksymalnie w ciągu 24 godzin od wyjęcia go z pieca lub zakupu w sklepie.
Następnie musimy wziąć naczynie, które zmieści się do zamrażarki, aby położyć na nim pokrojone wcześniej kromki chleba.
Naczynie z chlebem musimy włożyć do zamrażarki i pozostawić tam, aż wszystkie kromki chleba całkowicie się zamrożą. Następnie należy je wyjąć i umieścić w plastikowej torbie, którą można dokładnie zamknąć.
Musimy jednak uważać, aby do chleba nie dostało się powietrze. Następnie worek z chlebem należy ponownie włożyć do zamrażarki, aby wyciągnąć go wtedy kiedy będzie nam potrzebny!
Na naszej stronie znajdziesz m.in. przepis na domowy bezglutenowy chleb oraz słodkie bułeczki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: pl newser