Smakosze.pl

Canva / undefined undefined

Babcia zawsze dodawała go do wody i piła po Wigilii. Idealny patent na przejedzenie

24 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Po świątecznej uczcie ciężko Ci wstać z krzesła? Babcia ma na to sprawdzony sposób. Po obfitym posiłku wypija szklankę wody z dodatkiem octu jabłkowego. Ta prosta mikstura działa cuda.

Uczucie przejedzenia nie jest niczym przyjemnym. Na szczęście możesz temu prosto zaradzić. Wystarczy odrobina octu jabłkowego wymieszanego z wodą. Ulga po wypiciu jest nie do opisania.

Czemu ocet jabłkowy pomaga na przejedzenie?

Nadmiernie obciążony żołądek błaga o chwilę wytchnienia. Bogactwo smażonych świątecznych potraw nie pozostało dla niego obojętne. Aby mu ulżyć, wymieszaj ocet jabłkowy z ciepłą wodą. Na szklankę płynu wystarczy 1 łyżka octu.

Ocet jabłkowy zwiększa kwasowość soków żołądkowych. Dzięki temu przyspiesza oraz ułatwia trawienie. Smak nie jest może powalający, za to skuteczność niezaprzeczalna.

Jeśli nie możesz przemóc się do octu, zastąp go odrobiną soku z cytryny. Działanie pozostaje podobne przy znacznie łagodniejszym smaku. Aby nieco osłodzić miksturę, możesz dodać do niej łyżeczkę miodu.

Co poza octem jabłkowym pomaga na trawienie?

Woda z octem lub cytryną to nie jedyne metody na świąteczną niestrawność. W swoim domu możesz znaleźć inne produkty, które pomogą z tą przypadłością. Oto niektóre z nich.

Najprostszym i całkiem smacznym sposobem jest wypicie szklanki gorącej herbaty. Napój wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, a więc i trawienie. Najlepiej, aby była gorzka, ewentualnie posłodzona odrobiną miodu.

Napar z mięty lub rumianku również przyniesie nam niewypowiedzianą ulgę. Równie mile widziane przez żołądek jest też wypicie gorącej wody z plasterkami imbiru. Te sposoby mają potwierdzoną skuteczność i sprawdzone działanie. Syn Magdy Gessler ocet jabłkowy przygotowuje samodzielnie . Kwaśny dodatek jest niezastąpiony przy pieczeniu biszkoptu .

Canva / Saaster
Canva / Saaster

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >

Porady

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >

Porady

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >

Porady

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >

Porady

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >