Smakosze.pl Porady Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
canva/arfo

Jak zamrozić sałatkę jarzynową?

23 grudnia 2021

Jarzynowa to jedna z popularniejszych sałatek w okresie świątecznym. Zdarza się, że w ferworze przygotowań zrobimy jej zbyt dużo i nawet najwięksi fani zaczną mieć jej dość. Co wtedy? Czy, podobnie jak w przypadku innych potraw, możemy ją włożyć ja do zamrażarki? Znamy odpowiedzi na te pytania.

Jarzynowa występuje w wielu wariantach, również w wegańskim albo z dodatkiem purée jabłkowego . Lubi ją wielu, ale co zrobić, jeśli mimo wszystko udało nam się zrobić jej zbyt dużo? Większość wigilijnych potraw można mrozić , lecz czy to rozwiązanie sprawdzi się i w tej sytuacji?

Jak zamrozić sałatkę jarzynową?

Jeżeli do specjału dodaliście już majonezu, mamy dla was złą informację. Nie możecie zamrozić sałatki. Majonez pod wpływem niskiej temperatury rozwarstwia się i po rozmrożeniu kompletnie straci smak oraz konsystencję.

Gotowa sałatka jarzynowa, która spędziła czas w chłodzie, będzie zatem pływać w nieapetycznej mazi po przywróceniu jej temperatury pokojowej. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda, jeśli macie nadmiar wymieszanych ze sobą warzyw, lecz jeszcze bez sosu.

Jarzynową w takiej formie możecie włożyć do zamrażalnika. Wystarczy przenieść ugotowane warzywa do woreczka strunowego lub szczelnego pojemnika do przechowywania żywności i umieścić go w chłodziarce.

Rozmrażanie jarzynowej powinno być powolne

Najkorzystniej będzie, jeśli pudełko z warzywami przełożycie z zamrażalnika do lodówki. Wtedy kolejnego dnia będziecie mogli z powodzenie raczyć się tym smakołykiem po dodanie świeżo przyrządzonego sosu.

Taki sposób rozmrażana gwarantuje bezpieczeństwo — w chłodzie bakterie nie będą mogły się namnożyć, więc żywność nie zacznie się psuć. Jeżeli chcecie zjeść ją szybciej, skorzystajcie z mikrofalówki.

Mrożone warzywa
Gotowane warzywa bez sosu można mrozić

Źródło zdjęcia: canva/FotografiaBasica

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: stylzycia.radiozet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy