Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka jarzynowa bez jajek i majonezu

Sałatka jarzynowa bez jajek i majonezu

Sałatka jarzynowa bez jajek i majonezu
canva/AndreySt

Sałatka jarzynowa często gości na naszych stołach. Jest daniem smacznym i prostym w przygotowaniu. Nie jest niestety przy tym obojętna dla naszego zdrowia. Możemy jednak zrezygnować z podawania jej z jajem i majonezem. Wtedy będzie nie tylko zdrowsza, ale też wegańska. Będziemy więc mogli poczęstować nią wszystkim gościom, niezależnie od ich wyborów żywieniowych.

Wariantów sałatki jarzynowej jest tyle, ilu jest jej autorów. Prezentowaliśmy wam już przepisy na to danie z dodatkiem śledzia czy marynowanych pieczarek. Tym razem proponujemy, by sałatkę nieco odchudzić i wykonać ją jedynie przy użyciu produktów pochodzenia roślinnego. Gwarantujemy, że w tej wersji również będzie pyszna. Przekonajcie się sami.

Przepis na sałatkę jarzynową bez majonezu i jaj

Składniki:

  • 3 spore marchewki

  • 1 duża pietruszka

  • 1/4 korzenia selera

  • 1 mała cebula

  • 1 duże jabłko słodko-winne

  • 5 ogórków kiszonych

  • 2 czubate łyżki musztardy

  • 1 szklanka jogurtu roślinnego

  • 1 łyżka płatków drożdżowych

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i gotujemy na parze do miękkości przez około 40-50 minut. Studzimy je i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, pozbawiamy je gniazda nasiennego i również kroimy na drobne sześciany. Kiszonego ogórka kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i siekamy.

W misce łączymy warzywa i jabłko. Jogurt, musztardę, płatki drożdżowe i przyprawy mieszamy, a następnie tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jogurt roślinny możemy zastąpić majonezem wegańskim lub dodać do sałatki oba produkty zmieszane proporcjach 1:1. Wtedy pomijamy musztardę i płatki drożdżowe.

  • Sałatkę możemy też przyrządzić z pieczonych warzyw. Obrane korzenie pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Seler warto przekroić na pół, by upiekł się w podobnym czasie co marchewka i pietruszka.

  • Skórki z umytych warzyw korzeniowych oraz wewnętrzną łupinę cebuli zamróźmy w woreczku strunowym. Przydadzą się do przyrządzenia bulionu warzywnego.

  • Do sałatki warto dodać jeszcze groszku — dostarczymy sobie w ten sposób dodatkowej porcji białka. Najlepiej, gdy zdecydujemy się na mrożony i przygotujemy go według instrukcji na opakowaniu.

Warzywa korzeniowe
Gotowane na parze warzywa korzeniowe będą idealne na sałatkę jarzynową

Źródło zdjęcia: canva/TAGSTOCK1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: asiagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram