Jak zaparzyć pobudzającą herbatę? Kluczem jest czas
Herbata części smakoszy kojarzy się z ciepłym, lekko pobudzającym naparem. Okazuje się jednak, że wystarczy wydłużyć czas parzenia, by uzyskać zupełnie inne właściwości. Jeśli zależy nam na delikatnym orzeźwieniu bez sięgania po kawę, na przygotowanie susz nie powinien pozostawać w gorącej wodzie zbyt długo. Sprawdźcie jaki czas będzie optymalny.
Herbata, zwłaszcza ta czarna, przez wielu uważana jest za słabszy odpowiednik kawy. Jeden prosty błąd — wydłużenie parzenia — może jednak potencjalnie pobudzający napój przemienić w nadal smaczną, lecz uspokajającą miksturę. Dowiedzcie się jak zaparzyć susz, by pomógł nam rozpocząć dzień.
Przepis na pobudzającą poranną herbatę
Napar przygotować można zarówno z herbaty zielonej, jak i czarnej. Różnica w recepturze polegała będzie tylko na doborze temperatury wody użytej do zaparzania. Herbaty czarne zalewamy bardzo gorącym płynem — o temperaturze z przedziału 95-99 stopni Celsjusza, podczas gdy zielone najlepszy smak mają, kiedy użyjemy chłodniejszej wody (60 do 80 stopni Celsjusza).
Zaparzanie nie powinno być długie. Dla każdego suszu wystarczające będą 2-3 minuty. Jeśli susz spędzi w gorącej wodzie więcej czasu, uzyskany napar będzie miał działanie uspokajające.
Optymalna do przygotowania filiżanki naparu ilością suszu będzie 1-1,5 łyżeczki. Większa porcja sprawi, że herbata będzie zbyt intensywna w smaku. Warto wiedzieć, że zieloną herbatę można zalewać kilkukrotnie. Niestety, pobudzające właściwości wykaże tylko przy pierwszym parzeniu.
Nie każda herbata pobudzi
Gdy wybierzemy białą lub żółtą herbatę, nawet odpowiednie parzenie nie pomoże. Susz ten niemalże nie zawiera pobudzającej teiny. Nie będzie zatem w stanie poprawić naszej koncentracji, a jedynie nas uspokoi. Podobnie zadziałają herbaty czerwone i niebieskie.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o naparach ziołowych, zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. informacje na temat dobroczynnych właściwości naparu z kopru włoskiego oraz przepis na herbatę z kwiatów mniszka lekarskiego .
Źródło zdjęcia: canva/kajakiki
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Idealny kotlet schabowy według Karola Okrasy. Najlepszy możliwy patent
-
Chrupiąca i soczysta surówka z marchwi. Pasuje do każdego obiadu
Źródło: swiezopalona