Dlaczego warto pić herbatę z kopru włoskiego? Niepozorny napar ma wiele zalet
Jesienią częściej sięgamy po herbaty, by się rozgrzać. Są jednak takie napary, które warto spożywać regularnie przez cały rok. Należy do nich napój przyrządzany z kopru włoskiego. Ma on szereg korzystnych właściwości m.in. pomaga uporać się z gazami i nieprzyjemnym oddechem. Dowiedzcie się, w czym jeszcze nas wesprze.
Wiele nietypowych naparów ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jest tak m.in. w przypadku herbaty z liści jarzębiny czy naparu z łopianu. Koper włoski jest nieco popularniejszy, lecz nadal niedoceniany. Szkoda, gdyż jego rola jest niebagatelna.
Jakie właściwości ma napar z kopru włoskiego?
Koper włoski, czyli fenkuł, zawiera wiele korzystnych dla zdrowia substancji m.in. żelazo, wapń czy flawonoidy. Napar z tej rośliny pomoże nam w walce z problemami gastrycznymi takimi jak wzdęcia, refluks żołądkowo-jelitowy, gazy czy kolki niemowlęce.
Choć środowisko lekarskie jest podzielone w kwestii bezpieczeństwa spożycia tej herbatki przez malutkie dzieci i matki karmiące, istnieją badania potwierdzające pozytywny jego wpływ na redukcję ryzyko wystąpienia dolegliwości trawiennych u niemowląt. Przed podanie dziecku naparu warto jednak poradzić się specjalisty.
Część badaczy jest zdania, że napar jest korzystny dla kobiet w ciąży. Wskazują, że wpływa na to przede wszystkim fakt, iż potrafi on wyciszyć i pomaga zbić zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, z którym często borykają się panie oczekujące dziecka. Herbatka ta zmniejsza też bolesność skurczy porodowych, co może znacznie ułatwić poród.
Napar z kopru włoskiego jest jednak polecany nie tylko osobom w stanie błogosławionym. Ze względu na swoje rozkurczowe działanie, złagodzi dolegliwości on menstruacyjne oraz wszelkie bóle wynikające z niestrawności czy napięć na tle nerwowym. Odegra także rolę w walce z bezsennością i chorobami wynikającymi ze stresującego trybu życia.
Herbatka wykazuje też właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Działa hamująco na rozwój grzybów i chorobotwórczych drobnoustrojów, wspierając w wielu infekcjach, także tych dotyczących dróg oddechowych. Właściwości moczopędne tego ziołowego naparu przyniosą też ulgę osobom zmagającym się z chorobami układu moczowego.
Źródło zdjęcia: canva/Santje09
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak prawidłowo gotować parówki? Zdradzamy najważniejsze zasady
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: recepta Zapraszamy na nasz Instagram